Европа е на път към излизане от рецесията

Германия отчита ръст на икономиката от 0,7%, а Франция от 0,5%.

14.08.2013 | 14:05
Европа е на път към излизане от рецесията

Европа е на път към излизане от рецесията, защото прогнозите вещаят ръст от 0,2%, а всеки момент се очаква Eurostat да потвърди очакванията.

Новините са особено добри за Франция, при която БВП се е увеличил с 0,5% през второто тримесечие. По този начин страната излиза от продължилата две тримесечия рецесия. Регистрираният икономически ръст е по-голям от очакваното и е най-значителното повишение от първото тримесечие на 2011 г. насам. Скокът се дължи до голяма степен на увеличението на крайното вътрешно потребление, което е нараснало с 0,3 пункта срещу спад от 0,1 пункта през преходните три месеца.

Германия, която е двигателят на европейската икономика, отчита ръст от 0,7% при предварителни прогнози от 0,5%.

Преди публикуването на отчета Financial Times направи анализ, според който индустриалната продукция на еврозоната през юни е отбелязала най-бързия растеж в последните три години. Според изданието растежът се дължи преди всичко на Германия, която отбелязва нарастване с 2,5%. Продукцията на Франция е намаляла с 1,5%, а третата икономика в блока - Италия, бележи ръст от 0,3%.

Въпреки положителните данни страните от еврозоната ще продължат да страдат от ограничителните мерки върху икономиките си. Липсата на стабилен източник на растеж пречи на страните да разширят позициите си в отвъдморските пазари, коментират анализатори.

/Bloomebrg/