Ще продължи ли Япония с фискалната консолидация (видео)

Анализ на Bloomberg.

13.08.2013 | 16:06
Ще продължи ли Япония с фискалната консолидация (видео)

Тази сутрин беше публикуван протокола от заседанието на Японската централна банка, което се проведе в началото на миналия месец. Той показа, че членовете на управляващия борд са единодушни в намеренията си да постигнат заложената цел за инфлацията от 2%. Подробностите обобщава Зеб Екърт от Bloomberg.

"Днес беше публикуван протокола от заседанието на Bank of Japan. Той разкрива какво мислят членовете на управляващия борд за състоянието на икономиката и монетарната политика. Инфлационната цел е само един от елементите в протокола. Да припомним, че целевото ниво, заложено от централната банка, е от 2%. Срокът, в който те се надяват да го постигнат, е в рамките на фискалната 2014-2015 година. Към настоящия момент повечето от членовете на борда на Bank of Japan считат, че е по-вероятно тази цел да бъде постигната през втората половина на този период“, обяснява Екърт. По думите му някои от тях се опасяват, че ръстът на инфлацията може да спре след летните месеци и се надяват правителството да продължи с фискалната консолидация, която спред тях трябва да върви ръка за ръка с монетарната политика. Един от членовете на управляващия борд е изразил мнение, че са налице много високи очаквания за намеренията на банката да запази рекордно ниските лихви. „Ще продължим да следим тези тенденции. Нека да не забравяме, че сред пазарните участници се засилват спекулациите, че правителството планира намаление на корпоративния данък. Това доведе до сериозно повишение на японските борсови индекси.

Хвърляйки поглед върху капиталовите пазари в азиатско-тихоокеанския регион днес, виждаме че в Япония Nikkei и Topix поведоха възходящия тренд, на фона на отслабването на йената спрямо щатския долар. Това оказа подкрепа на акциите на износителите, както и целия азиатски регион като цяло", посочва още редакторът на Bloomberg.