Великобритания бележи антирекорд от спад на заплатите в продължение на 35 месеца

Сериозно понижение на възнагражденията има и в Гърция, Португалия, Холандия.

11.08.2013 | 14:34
Великобритания бележи антирекорд от спад на заплатите в продължение на 35 месеца

Сериозен спад на заплатите в ЕС се наблюдава в Гърция, Португалия, Холандия и Великобритания. Присъствиято на Обединеното кралство в тази група е изненадващо, но от 2010 г. насам средната заплата на база 1 час труд е паднала с 5,5%. В Испания, която се намира в тежка финансова криза, спадът е с 3,3%.

Разочароващите данни за Острова дадоха основание на опозицията отново да критикува водената от премиера Дейвид Камерън политика. "Британците живеят все по-зле. Въпреки становището на управляващите, че ситуацията е стабилна, цените растат с по-големи темпове отколкото заплатите“, заяви Кати Джеймисън от Лейбъристката партия.

Съпартийците й смятат, че докато хората със средни и ниски доходи получават увеличение на данъците, милионерите се радват на големи облекчения. По техни изчисления на следващите избори през 2015 г. британците ще получават 1,520 лири по-малко годишно в сравнение с 2010 г.

Под управлението на Камерън заплатите във Великобритания се понижават в продължение на 35 последователни месеца – антирекорд сред всички премиери на страната, сочи статистиката.

Средно 0,7% е намалението на възнагражденията за целия ЕС, а за Еврозоната – 0,1%, сочи хармонизираният индекс на потребителските цени на ЕЦБ.

Страните, в които се наблюдава повишение, са Германия (2,7%)и Франция (0,4%).