Патентна победа на Apple срещу Samsung

Американската Комисия за международна търговия установи, че Samsung са нарушили два от общо шест патента, за които Apple сезира комисията през август 2011 г.

10.08.2013 | 12:31
Патентна победа на Apple срещу Samsung

Американската Комисия за международна търговия, сезирана от Apple, забрани на Samsung вноса и продажбата в САЩ на някои от електронните й устройства, които нарушават патентите на Apple в САЩ.

Надзорният орган установи, че Samsung са нарушили два от общо шест патента, за които Apple сезира комисията през август 2011 г. Единият е така нареченият патент „Стив Джобс“, на името на основателя на компанията, който е патентовал технологията за сензорен екран (Touchscreen).

Вторият патент е свързан с аудио гнездото на устройствата. Предстои обаче президентът Барак Обама да разгледа доводите по казуса и след това ще бъде въведена забраната, кзато крайният срок е 60 дни.

Според много анализатори е малко вероятно Обама да отмени решението на комисията.

От Samsung казаха, че са разочаровани от крайния резултат в съдебната битка. „Фокусът в смартфон индустрията не се крие в глобална война по съдебните зали, а в честната конкуренция на пазара“, заявиха от компанията.

От своя страна от Apple казаха, че приветстват решението, като по този начин Американската „Комисия за международна търговия се присъедини към съдебни решения в Япония, Южна Корея, Германия, Холандия и щата Калифорния, които се застъпиха за иновациите и отхвърлихаочевидното плагиатство на продуктите ни от страна на Samsung.

В продължение на няколко години Apple и Samsung водят патентни битки в десет държави по света. Технологичната война между тях стана особено свирепа след като миналата година корейският гигант изпревари създадената от Стив Джобс компания по продажби на смартфони.