Земеделците ще получат авансово субсидии за площ до края на годината

Премиерът Пламен Орешарски обещал 70 милиона лева за възстановяване на акциза на гориво за земеделски нужди.

08.08.2013 | 15:08
Земеделците ще получат авансово субсидии за площ до края на годината

Всички земеделски производители ще получат авансово част от европейската субсидия за площ до края на годината. Представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) се договориха с премиера Пламен Орешарски и с ресорния министър Димитър Греков до края на февруари като втори транш да получат и останалите европейски средства, съобщи Investor.bg.

Министърът уточни, че първото плащане е пряко свързано с актуализацията на бюджета. Той предложи вчера поне 20% от полагащите се средства на стопаните да бъдат разплатени предварително. Днес процент не е обсъждан, но Греков беше категоричен, че всеки лев, който се даде в началото на стопанската година, би бил от значение, защото после е късно.

Конкретни проценти ще бъдат коментирани след актуализацията на бюджета на втора среща. Във всички случаи ще има средства, които да се дадат преди новата стопанска година, обеща министърът и поясни, че по принцип такава трябва да е практиката за изплащането на субсидиите за единица площ.

Производителите на зърно поискаха субсидиите за площ да им бъдат изплатени по-рано още тази година, вместо през 2014 г., заради свръхпредлагането и ниските изкупни цени на продукцията им. Греков припомни, че цената на зърното е с близо 25-30% по-ниска в сравнение с миналогодишните нива, но уточни, че ситуацията е такава не само у нас, но и на световния пазар.

От бранша не коментираха какво означават за тях по-ниските цени на реколтата. Никой не е по-голям от пазара и ние всички се съобразяваме с него, казаха зърнопроизводителите. Управляващите са уверили сектора, че до началото на септември разговорите ще приключат и ще има конкретни ангажименти и срокове. Засега е ясно, че до началото на следващата година ще бъдат дадени 150-200 млн. лв. по агроекологичните плащания.

Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Ангел Вукодинов заяви, че агросекторът плаща  160-170 млн. лв. за акцизи за горивата, а в същото време всички земеделци в страните от ЕС ползват "облекчена цена" на горивото за земеделски нужди.

Греков обеща България да поиска нотификация от Еврокомисията, за да може агросекторът да ползва намаление от 70 млн. лева за акциза през 2014 г. Имаме уверението на премиера, че тези 70 млн. лв. ще бъдат отделени в бюджета, обеща той.

Зърнопроизводителите обявиха, че подкрепят всички действия, които ще пресекат измамите с ДДС.  Въпросът с въвеждането на т. нар. обратно начисляване на ДДС, тоест данъкът да се плаща при крайната доставка на стоката, обаче не е бил обсъждан. Преди дни зам.-финансовият министър Людмила Петкова обясни, че държавата ще направи опит да ограничи данъчните измами, от които бюджетът губи около 1 млрд. лв. годишно, като въведе този механизъм.
Анализите на министерството показват, че един от най-големите рискове по отношение на данъчните измами е търговията със зърнени култури. Идея за обратно начисляване на ДДС имаше и бившият финансовият министър Симеон Дянков, но тя не се осъществи.

Ангел Вукодинов каза още, че европейските пари за земеделците нямат нищо общо с проблемите на бюджета и фискалния резерв.