Третият лъч на метрото ще е готов до 2020 (видео)

Проектът е на стойност милиард и половина лева.

06.08.2013 | 15:32
Третият лъч на метрото ще е готов до 2020 (видео)

До 2020 ще бъде готов третият лъч на метрото в София. Проектът е на стойност близо милиард и половина лева, като за финансирането Столичната община отново разчита на Оперативна програма "Транспорт".

С новия лъч се очаква пътуващите с метрото да нараснат с 160 хил. дневно. Прогнозите на "Метрополитен" са близо 50% от хората, които ползват градски транспорт да го заменят с подземен, а автомобилният трафик в столицата да спадне с повече от 35%.

„Проектът няма как да се случи, ако няма добро взаимодействие между общината, държавата и Европейската комисия, която в края на краищата отпуска средствата'', заяви пред журналисти столичният кмет Йорданка Фандъкова.
Дължината на трасето от третия лъч ще е около 17 километра, като на него ще има 19 метро станции, като  10 от тях ще са подземни, а 9 ще са открити.

Метрото ще тръгва от колелото на трамвая на бул. "Ботевградско шосе", ще минава през бул. "Владимир Вазов", където ще има три метростанции и една при театър "Зад канала". Следващата ще е на Орлов мост, където ще има и връзка с първия метродиаметър. Връзката с втората линия ще е при НДК. От НДК линията продължава към кръстовището на бул. "България" и бул. "Гешов", кварталите "Красно село" и "Овча купел" и ще достигне Околовръстното шосе. Последната спирка ще е при жп линията София-Перник, за целта там ще бъде открита нова гара.

„Министерство на транспорта като управляващ ОП „Транспорт“ ще направи абсолютно всичко възможно, за да бъде реализиран този проект в най-кратки срокове“, заяви на свой ред транспортният министър Данаил Папазов.

В момента усилено се работи и по изграждането на отсечката от бул. "Цариградско шосе"до Летище "София". Срокът, в който трябва да бъде завършен участъкът,  е до април 2015.

След като бъде завършен и последният лъч на метрото, всички линии ще имат отклонение в периферията и по тях ще функционират шест маршрута. По този начин общината се надява да постигне почти 70% обслужване на града.