Основателят на Amazon купи Washington Post

Продажбата слага край на продължилият четири поколения контрол на фамилията Греъм над една от водещите новинарски организации в САЩ.

06.08.2013 | 14:22
Основателят на Amazon купи Washington Post

Основателят на Amazon Джеф Безос купи едно от най-влиятелните издания в САЩ - Washington Post.

Сделката е на стойност 250 милиона долара, като сумата подлежи на известни корекции и ще бъде изплатена по-късно през годината. Продажбата слага край на продължилият четири поколения контрол на фамилията Греъм над една от водещите новинарски организации в САЩ.

Безос е един от най-богатите предприемачи на планетата, но досега никога не е притежавал вестник и не е проявявал интерес към издателския бизнес. Той купува изданието сам и ще бъде единственият му собственик.

Компанията The Washinton Post ще бъде преименувана и ще продължи да се търгува на борсата, но вече без едноименното си издание. Самият вестник пише в статия за сделката, че това е внезапен и стъписващ поврат на събитията за водещия вестник в американската столица, който десетилетия наред е бил сила в оформянето на политиката в САЩ.

Оказва се, че съвсем малко хора са знаели за продажбата. През последните десет години вестникът пострада от сериозни финансови проблеми, жертви на които станаха цели издания от новинарския пазар.

„Вестникът можеше да оцелее и при досегашните си собственици, но от компанията искахме повече. Не казвам, че това гарантира успех, но ни дава много по-големи шансове", каза изпълнителният директор Доналд Греъм.

При изключителна секретност той е наел инвестиционната компания Allen & Co., за да намери купувач. Греъм е провел разговори с над пет потенциални собственици и се е спрял на 49-годишния предприемач.

Безос казва в интервю за Washington Post, че не разполага с готов план за бъдещото развитие на изданието и тъй като това ще бъде непозната територия, ще изисква доза експериментиране.

Няма да има съкращения на персонала, който наброява около две хиляди души, ръководителите остават същите“, допълва новият собственик. По думите му  той няма намерение да напуска Сиатъл, а ще остави мениджмънта на компанията да си върши работата.