Фалшиви стоки за над 1 млрд. евро задържани на митниците от ЕС през 2012 (видео)

Сред най-разпространените продукти са цигарите и лекарствата, става ясно от доклад на Европейската комисия.

06.08.2013 | 10:19
Фалшиви стоки за над 1 млрд. евро задържани на митниците от ЕС през 2012 (видео)

Европейските митнически власти са задържали фалшиви стоки на стойност 1 милиард евро през 2012 година, сочи годишният доклад на Европейската комисия.

През изминалата година са конфискувани близо 40 милиона артикула, за които се предполага, че нарушават правата на интелектуалната собственост. Броят им е намалял значително в сравнение с предходната, но стойността на задържаните стоки остава висока.

В доклада на Европейската комисия се дава подробна информация за вида, произхода и начина на транспортиране на фалшивите стоки.

В 70 % от случаите артикулите са пристигали по пощата, след като са били поръчани през интернет.

Основният източник на фалшиви стоки продължава да бъде Китай. Има и други държави, от които идват определени продукти. Например Мароко е източник на храни, Хонконг – на компактдискове и тютюневи изделия, а България – на опаковъчни материали. Страната ни се нарежда на трето място сред страните-източник на фалшиви електронни игри.

В 90 на сто от случаите въпросните фалшиви стоки са унищожени или е заведено дело за установяване на нарушение.

Еврокомисарят по въпросите за данъчното облагане, митническия съюз, одита и борбата с измамите Алгирдас Шемета коментира, че митниците са първата защитна линия на Европейския съюз срещу фалшивите стоки. Според него докладът на Комисията показва колко значима и важна е дейността на митниците в тази посока.