Калоян Стайков: Емитирането на дълг няма да се отрази добре на бизнеса

Втора актуализация на бюджета звучи изключително несериозно и изпраща още по-негативни сигнали към инвеститорите.

06.08.2013 | 10:18
Калоян Стайков: Емитирането на дълг няма да се отрази добре на бизнеса

„Емитирането на дълг няма да се отрази добре на бизнеса, защото това означава допълнителни плащания от страна на държавата в бъдещи периоди. Също така тези пари са насочени за конкретни фирми, а не за предприемачите като цяло“, каза в сутрешния блок на телевизия Bulgaria On Air икономистът Калоян Стайков.

Той припомни, че част от средствата са предназначени за дружества, които изпълняват договори със силовите министерства.

„Действително сумата от заема ще постъпи като част от резерва за непредвидени и неотложни разходи, т. е. могат да се харчат за много различни неща. Проблемът е, че Министерският съвет ще разполага с този резерв без да е нужно одобрението на депутатите“, обясни експертът.

"Некоректно е, че липсваха дебати по време на приемането на актуализацията, липсваха уважителни аргументи", твърди Стайков. „Повтаряха се едни и същи доводи, като този, че държавата трябва да се разплати бизнеса. Конкретни данни обаче, които да онагледят, че има драстични забавяния на плащанията, липсваха. Няма индикации, че ще има проблем и с приходите“, добави икономистът.

По думите му намесата на президента е изцяло политическа и налагането на вето не би имало икономически последици. "Ако Росен Плевнелиев се възползва от правомощията си, бюджетът просто ще се върне в парламента. След като мнозинството го прие веднъж, ще го направи отново", коменитра Калоян Стайков.

„Не знам с коя година сравняват приходите. Постъпленията се движат добре, дори по-добре, отколкото през 2011 г,. когато имаше преизпълнение. През втората част на годината се очаква европейската икономика да се подобри, а това неминуемо ще се отрази положително и на бюджета“, каза още той.

Според него втора актуализация звучи "изключително несериозно". „Очевидно е, че управляващите искат да харчат повече, за да си изпълняват предизборните обещания. По този начин не виждам как могат да бъдат оптимизирани разходите. Бюджетът можеше да бъде изпълнен. Има достатъчно резерви. Това, от което има нужда, са реформи“, посочи експертът.

По думите му управляващите изпратиха доста противоречиви сигнали към чуждестранните ни партньори. „Едва ли инвеститорите не са го забелязали“, допълни Стайков.