Башар Асад забрани финансовите транзакции с чуждестранна валута в Сирия

Всички търговски сделки и парични плащания вече трябва да се осъществяват само в сирийски лири.

04.08.2013 | 18:20
Башар Асад забрани финансовите транзакции с чуждестранна валута в Сирия

От днес в Сирия не могат да се извършват финансови транзакции с чуждестранна валута. Всички търговски сделки и парични плащания вече трябва да се осъществяват само в сирийски лири. Заповед за това даде президентът Башар Асад, съобщи Bulgaria On Air. Наказанието за нарушаване на заповедта е затвор между 6 месеца и 10 години, в зависимост от размера на транзакцията.

От години предпочитаната чуждестранна валута в Сирия е американският долар. Неговото влияние се засили, след като сирийската лира загуби 75% от стойността си от началото на конфликтите между управляващия режим и опозицията. В началото на размириците през март 2011 г, един долар имаше стойността на 50 сирийски лири. Днес, за един долар гражданите плащат 200 лири.

Заради това доларите са предпочитана валута при продажби на имоти, особено в района на столицата Дамаск. Вносителите на храни като ориз, захар, както и тези на електроника и текстил също предпочитат чуждестранните валути.

Анализаторите определят като цел на мярката, желанието на сирийското правителство да упражнява по-голям контрол върху обменните валутни курсове