Плановете за преструктуриране на Iberia дават резултат

Компанията ще се фокусира върху дългите дистанции, сочени като по-доходоносни.

03.08.2013 | 18:50
Плановете за преструктуриране на Iberia дават резултат

Испанският авиопревозвач Iberia обяви окуражаващи данни в процеса на намаляване на загубите си. За тримесечието от април до юни, компанията ограничи загубите си до 35 млн. евро, в сравнение с 93 млн. евро преди една година, съобщи Bulgaria On Air като се позовава на Reuters.

Намалението е в резултат от програмата за преструктуриране, започната от Iberia и включваща съкращаване на служителите и намаляване на заплатите. Благодарение на нея компанията за първи път от три години успя да ограничи разходите си. 

Напредъкът на Iberia позволи на нейния собственик - International Airlines Group (IAG) да запише оперативна печалба от 245 млн евро за второто тримесечие. Това е значителен ръст, имайки предвид регистрираните загуби от 4 млн. евро за същия период на миналата година.

Изпълнителният  директор на International Airlines Group Уили Уолш заяви, че преструктурирането на Iberia вече дава своите резултати. До момента са били освободени 1700 служители, като до края на 2014 г. този брой може да нарасне до 3000. Екипажите вече получават с 18% по-ниски заплати, а другите служители в компанията прибират с 11 на сто по-ниски възнаграждения.

Целта е компанията да се фокусира върху дългите дистанции, които са сочени за по-доходоносни. 

В същото време International Airlines Group отчита подобрени финансови резултати от British Airways. За второто тримесечие компанията записва оперативна печалба от 247 млн. ерво, в сравнение с 94 млн. година по-рано.

Тези показатели бяха приети добре от инвеститорите като акциите на International Airlines Group отбелязаха покачване. Новината идва след като германският авиопревозвач Lufthansa записа нетни загуби от 204 млн. евро за първите 6 месеца на тази година.