S&P сви перспективите пред рейтинга на Хърватия (видео)

Агенцията се опасява от влошаването на финансовото състояние на най-новия член на ЕС.

03.08.2013 | 13:56
S&P сви перспективите пред рейтинга на Хърватия (видео)

Рейтинговата компания Standard & Poor`s понижи перспективите на кредитния рейтинг на Хърватия от стабилен на негативен. Така агенцията предупреди за евентуално влошаване на финансовото състояние на най-новия член на eвропейското семейство, предаде Bulgaria On Air. 

Все пак S&P потвърди текущата оценка за финансовото състояние на страната на ниво ВВ+/В.

От агенцията посочват, че очакват евентуално влошаване на финансите на Хърватия догодина в следствие на потенциално неизпълнение на заложения ръст на БВП, увеличаване на дефицита и предпазливост сред външните инвеститори.

Според S&P икономическите ползи за Загреб от влизането на страната в ЕС на 1 юли ще бъдат свити от структурни проблеми, политически ограничения за реформите във финансовата сфера и неблагоприятна във финансов план международна среда.

Финансовият министър Славко Линич коментира оценката като "послание към правителството за ускоряване на реформите, подпомагане на процеса за реструктуриране на държавните фирми и превръщането им в привлекателни за инвестиции предприятия".

Лявоцентристкото правителство е в процес на приватизиране на последната държавна банка, на основната застрахователна компания и на товарните си железници в опит да запълни дупката в бюджетния си дефицит.

Също така в близко време на лизинг за срок от 50 г. ще бъдат отдадени 1000 км магистрали, за да бъдат възстановени средствата, изразходвани за тяхното построяване.