Марк Мобиус: Пазарите в Китай ще се представят по-добре от тези в САЩ

Свръхкапацитетът в Китай е основен проблем за икономиката на страната, смята изпълнителният председател на Templeton Emerging Markets Group

30.07.2013 | 14:18
Марк Мобиус: Пазарите в Китай ще се представят по-добре от тези в САЩ

Китайските фондови пазари ще се представят по-добре от тези САЩ. Такова становище изрази изпълнителният председател на Templeton Emerging Markets Group Марк Мобиус от Templeton в интервю пред Bloomberg.

Мобиус е известен с риск апетита и интереса си към развиващите се пазари. По думите му свръхкапацитетът в Китай е основен проблем за икономиката на страната. Именно от гледна точка на пресяването на производствените мощности и поскъпването на електроенергията във втората по сила икономика в света, трябва да се избират инвестиционните възможности занапред.

„Това, което се случи в Китай, е изграждането на свръхкапацитет в индустриалния сектор. Когато един бизнес изглежда добре, всеки скача в лодката. Това важи и за автомобилния бранш и много, много други сектори. Важи и за алуминиевия сектор. Има твърде много производствени мощности“, отбелязва експертът.

По думите му една от промените, които настъпват стремглаво, е по-реалистичното ценообразуване на електроенергията. „Разходите за енергия на китайците ще растат, за потребителите, включително и за производителите на алуминий. А знаете, че за алуминиевия сектор, това е основен разходен компонент“, коментира Мобиус.

„В този ред на мисли, Chalco, според нас, ще са сред оцелелите. Много от дребните играчи ще бъдат избутани, щом електроенергията стане прекалено скъпа за тях и щом правителството започне да пресява тези компании. Правителството гледа на този свръхкапацитет като на товар, така че за тези компании ще стане много трудно да привлекат капитал“, посочи изпълнителният председател на Templeton Emerging Markets Group.

„Chalco обаче ще може да го прави. Компанията разнообразява дейността си по вертикалата. Те имат енергията, централи на въглища. Ето защо ние смятаме, че те са добър залог в дългосрочен план, дори когато представянето на цената е ужасно. Но смятаме, че ще се промени в добрата посока“, заяви още Марк Мобиус.