Таско Ерменков: Намалението на цените на тока е добре и за фамилния бизнес

Методиката за ценообразуването ще остане непроменена през следващите две години, ако не се случи нещо извънредно, коментира депутатът от „Коалиция за България“

30.07.2013 | 10:50
Таско Ерменков: Намалението на цените на тока е добре и за фамилния бизнес

Намалението на цените на тока засяга всички потребители на ниско напрежение, в това число и микро бизнеса, коментира в ефира на Buglaria On Air енергийният експерт и депутат от „Коалиция за България“ Таско Ерменков. Той уточни, че става въпрос за фамилния бизнес, като малки баничарници например,  където част от жилищни сгради се използват за производство на стоки.

По думите му потребителите на средно напрежение също няма защо да се притесняват от променената схема за ценообразуване.

„По-скъпата електроенергия ще влиза в регулирания пазар“, обясни Ерменков. По думите му това ще бъде компенсирано от заложените от правителството мерки, като намаляване на студения резерв и таксата за износ, редуциране на признатата възвращаемост на електроразпределителните дружества от 12 на 7%, прехвърляне на зелени мощности към страни, които не могат да изпълнят програмата си и т.н.

Сред обсъжданите мерки е и тази за пренасочване на част от произвежданата в американските централи електроенергия към Турция. За целта обаче ще трябва да се изгради електрически далекопровод за около 110 милиона евро. По думите на енергийния експерт парите могат да осигурени от еврофондовете или от частни капитали.

 Ерменков е убеден, че експертите, които са против намаляването на цената на тока, са свързани със съществуващите отношения в системата.

На въпрос дали понижението няма да увеличи задлъжнялостта в сектора депутатът от „Коалиция за България“ отбеляза, че НЕК е в много тежко състояние и в общи линии системата е декапитализирана.

Той допълни, че „не може да имаш производство без да имаш потребление или разпределителна мрежа. Ние първо положихме грижа за потреблението“.

Според експерта АЕЦ „Белене“ има потенциал да се превърне в локомотив за българската икономика, но проектът не е самоцел. Преди това трябва да се направи съответния технико-икономически анализ, допълни депутатът от „Коалиция за България“.

Ерменков подчерта, ако няма „революционни събития, като рязък спад на международните пазари например“, методиката на ценообразуване няма да бъде променяна през следващите две години, а цените - в следващата една година.

Експертът допълни, че през тази седмица предстои да бъде разгледан и докладът на енергийното министерство за състоянието на  сектора, „за да може да се навлезе в генезиса на проблемите“.