Емил Хърсев: Бюджетът има вътрешни резерви от 3 млрд. лв.

За да бъдат на разположение парите обаче, ще се засегнат интереси на “свещени за правителството крави”, коментира финансистът

28.07.2013 | 10:12
Емил Хърсев: Бюджетът има вътрешни резерви от 3 млрд. лв.

В бюджета има вътрешни резерви за около 3 млрд. лв., заяви в ефира на Bulgaria ON AIR финансистът Емил Хърсев. За да са на разположение парите обаче, ще се засегнат интересите на „свещените за правителството крави”, като МВР, БДЖ и други.

„МВР получиха дори допълнително около 160 млн. при бюджет от милиард и 200 млн.лв. БДЖ е една илюзия, за която продължаваме да плащаме. Имаме най-много прокурори на глава от населението и т.н.”, обясни Хърсев.

Той уточни, че не би оценявал отделна мярка на правителството, а дейността му като цяло. Финансистът подчерта, че с търсенето на кредит от 1 млрд. лв. няма да се увеличи брутният вътрешен дълг за страната, а ще се удължи заемът от януари в размер на 800 млн. лв., чийто падеж е на  20 август.

„Останалите 200 млн. ще останат оперативен резерв на правителството. Това беше заявено,” коментира Хърсев.

Според финансистът има потенциал до края на годината в страната да влязат около 1.5 млрд. евро по линия на АЕЦ „Белене”. По думите му българското правителството трябва  да разглежда проекта единствено като продавач, не и като инвеститор. Хърсев подчерта, че реално вложените пари досега в „Белене” са между 700 и 800 млн., под формата на заеми, съоръжения и т.н.

„Има поне два кръга от интереси към проекта. Ние работихме за американския инвеститор. Другият интерес е руският”, обясни финансистът.

Той спомена, че три от петте асоциации на работодатели у нас вече виждат резултат от дейността на правителството.

„Първото действие, което показа въздействие, е ограничаването на контрабандата по вътреобщностните доставки. Забелязва се, че акцията по спиране на нерегламентирани доставки, доведе до автоматичен отговор на пазара на зеленчуци. Там виждаме ръст от около 75% на цените, заради спрения нелегален внос”, коментира Хърсев. Той допълни, че при  условие, че изкупната цена е 50 стотинки, този ръст изглежда нищожен.