Мащабните реформи блокирани заради липса на обществена подкрепа

Подаването на оставка би било безотговорно към страната, коментира премиерът Орешарски пред Reuters.

27.07.2013 | 10:08
Мащабните реформи блокирани заради липса на обществена подкрепа

Подаването на оставка е лесно решение в личен план, но безотговорно към страната, коментира пред Reuters премиерът Пламен Орешарски.

„Не съм чул убедителни аргументи, които да обяснят как оставката автоматично ще реши проблемите ни,” допълва още министър-председателят. Той отбелязва още, че воденият от него кабинет ще се придържа към прогнозата за икономически растеж през текущата година в рамките на 1%. Според него  ситуацията ще е дори по-добра през 2014 г.
"Всичко обаче ще зависи от това как ще се развие политическата криза. Несигурността и политическата криза се отразяват на бизнес климата, но имаме ясен план за действие и продължаваме напред. Ако успеем да изпълним плановете си, ще убедим повече хора, че правителството работи. Всеки мандат зависи от степента на доверие", коментира Пламен Орешарски.

По думите му мащабните реформи не могат да започнат в настоящия момент, тъй като се нуждаят от широка обществена подкрепа. Премиерът отбеляза, че правителството продължава да работи по тези мерки, които получават подкрепа, като подобряването на прозрачността, правилата на конкуренцията и защитата на потребителите.

Като други основни приоритети Орешарски изтъква подобряването на събираемостта на данъците, съкращаването на бюрокрацията и борбата с корупцията чрез реформиране на обществените поръчки.

Министър-председателят на България гарантира запазването фискалната дисциплина, което е ключово изискване за запазване на фиксирания курс на българския лев спрямо еврото. Той отбеляза още, че правителството ще се постарае да гарантира, че фирмите ще получават бързо плащанията си за държавните поръчки, като по този начин ще бъде постигнато така желаното съживяване икономическия растеж.