Стотици сайтове нямат лиценз за онлайн залагания (видео)

Букмейкърите против ставката от 15% върху оборота.

27.07.2013 | 09:30
Стотици сайтове нямат лиценз за онлайн залагания (видео)

Нито един сайт за залагания в интернет у нас на практика не е легален, това обясниха от Комисията по хазарта за телевизия Bulgaria ON AIR. След заседание на Държавната контролираща комисия тази седмица стана ясно, че нелицензираните сайтове са около 100. Достъпът до тях е забранен от Софийския районен съд. Основният причина повечето сайтове да не се легализират е голямата данъчна ставка от 15 % върху постъпилия оборот.

Изискването за лиценз за онлайн букмейкърите беше въведено с новия Закон за хазарта, приет през миналата година. Сайтовете обаче така и не се лицензираха и това доведе до блокирането на част от тях.

 „В момента това е един от най-проспериращите бизнеси. Постоянно се увеличават сайтовете за залагания и няма как да се блокират всички”, коментира пред Bulgaria ON AIR Анатоли Пеев, мениджър в сайт за залагания. Според него не е ясен принципът, по който Комисията по хазарта избира кои сайтове да блокира. Сред спрените има такива, насочени към българския пазар, но и други, в които залагат само чужденци.

От Комисията по хазарта обясниха за телевизия Bulgaria ON AIR, че забраната за достъп до уеб-адресите за залагане има и превантивен характер. Те уточниха, че имат сигнали за доста потребители, които не са могли да получат печалбите си. За да вземе обаче институцията отношение по подобен казус, електронните залози трябва да са легални.
От бранша посочват ставката от 15% върху оборота като основна причина да работят без лиценз.

„Това само по себе си е огромен данъчен налог, защото не е върху нетната печалба на съответната компания, а върху всяка транзакция”, коментира Анатоли Пеев. Има два модела, които се следват в момента, тъй като тази регулация на пазара се прави в цяла Европа – Дания, Швейцария и много други. Там обаче данъчният налог е много малък данъчния налог или е върху нетната печалба.

Много от компаниите се готвят да подадат искове в съда за пропуснати ползи. Според юристи шансовете да бъдат спечелени са много големи.

От бранша коментират, че сайтовете ще пристъпят към легализация, когато налогът бъде променен в закона. Според тях най-уместно е той да е от 3 до 5 %.