fallback

Синдикатите настояват за вдигане на минималната работна заплата

В противен случай икономиката върви към сигурна рецесия, предупредиха от КНСБ.

26.07.2013 | 17:00

Българската икономика върви към сигурна рецесия, ако не бъде увеличена минималната работна заплата, алармират от КНСБ. Синдикатите изнесоха данни, според които работните заплати в България са най-ниски спрямо страните в Европейския съюз, докато цените на хранителните и нехранителните продукти са почти на едно ниво. Синдикатите настояват минималната работна заплата да бъде увеличена до 340 лева от октомври, а от следващата година до 360 лева.

Данните на КНСБ за второто тримесечие на годината сочат, че около 52% от домакинствата в страната живеят с до 310 лева на човек месечно. Това са 3.7 милиона души.

От тях 22,4% са под границата на бедността с 214 лева.  Президентът на конфедерацията Пламен Димитров допълни, че с от 311 лева до 564 лева са около 35 на сто от българите и че по-малко от 18 % получават работна заплата над 564 лева.  Според Димитров данните показват, че страната ни отново върви към рецесия.  „Това не може да не ни тревожи. Социалната картина става все по-лоша и няма как да не очакваме социално напрежение през есента, ако няма мерки в тази посока и то спешни', заяви Димитров. Резултатите от проучването на Института за социални и синдикални изследвания сочат, че за последните 4 години издръжката на живота в страната  бележи ръст от около 17%.  През второто тримесечие има спад в цените на зеленчуците, но спрямо юни предходната година са поскъпнали с почти 16%. Според изследването нехранителните стоки са задържали цените си спрямо предходното тримесечие, но и те бележат годишен ръст от 1,1%.

Според Димитров нивото на работните заплати в момента  не е достатъчно на хората, за да посрещат нуждите си и трябва да се предприемат спешни мерки.

„Промяна на политиката по доходите, колкото се може по-скоро и подкрепа със социални плащания за социално слабите, които да могат да продължат да могат да бъдат на пазара и да могат да потребяват основни стоки и услуги, които все още от тях са български. Надявам се, че по този начин ще стимулираме и българското производство в тази динамика, която казах, че ще е нужна от макроикономическа гледна точка“, призова Димитров. Според него правителството и кабинетът трябва да приемат предложения социален пакет от синдикатите, който е в размер на 150 млн. лева. Минималното обезщетение за безработица да бъде повишено до 200 лева е една от мерките в него. Освен това синдикатите настояват и за увеличаване на минималната работна заплата от октомври до 340 лева, а от следващата година до 360 лева.

Също днес стана ясно, че правителството отлага увеличението на минималното възнаграждение за следващата година.

fallback
fallback