Синдикатите настояват за вдигане на минималната работна заплата

В противен случай икономиката върви към сигурна рецесия, предупредиха от КНСБ.

26.07.2013 | 17:00
Синдикатите настояват за вдигане на минималната работна заплата

Българската икономика върви към сигурна рецесия, ако не бъде увеличена минималната работна заплата, алармират от КНСБ. Синдикатите изнесоха данни, според които работните заплати в България са най-ниски спрямо страните в Европейския съюз, докато цените на хранителните и нехранителните продукти са почти на едно ниво. Синдикатите настояват минималната работна заплата да бъде увеличена до 340 лева от октомври, а от следващата година до 360 лева.

Данните на КНСБ за второто тримесечие на годината сочат, че около 52% от домакинствата в страната живеят с до 310 лева на човек месечно. Това са 3.7 милиона души.

От тях 22,4% са под границата на бедността с 214 лева.  Президентът на конфедерацията Пламен Димитров допълни, че с от 311 лева до 564 лева са около 35 на сто от българите и че по-малко от 18 % получават работна заплата над 564 лева.  Според Димитров данните показват, че страната ни отново върви към рецесия.
 
„Това не може да не ни тревожи. Социалната картина става все по-лоша и няма как да не очакваме социално напрежение през есента, ако няма мерки в тази посока и то спешни', заяви Димитров.
 
Резултатите от проучването на Института за социални и синдикални изследвания сочат, че за последните 4 години издръжката на живота в страната  бележи ръст от около 17%.  През второто тримесечие има спад в цените на зеленчуците, но спрямо юни предходната година са поскъпнали с почти 16%. Според изследването нехранителните стоки са задържали цените си спрямо предходното тримесечие, но и те бележат годишен ръст от 1,1%.

Според Димитров нивото на работните заплати в момента  не е достатъчно на хората, за да посрещат нуждите си и трябва да се предприемат спешни мерки.

„Промяна на политиката по доходите, колкото се може по-скоро и подкрепа със социални плащания за социално слабите, които да могат да продължат да могат да бъдат на пазара и да могат да потребяват основни стоки и услуги, които все още от тях са български. Надявам се, че по този начин ще стимулираме и българското производство в тази динамика, която казах, че ще е нужна от макроикономическа гледна точка“, призова Димитров.
 
Според него правителството и кабинетът трябва да приемат предложения социален пакет от синдикатите, който е в размер на 150 млн. лева. Минималното обезщетение за безработица да бъде повишено до 200 лева е една от мерките в него. Освен това синдикатите настояват и за увеличаване на минималната работна заплата от октомври до 340 лева, а от следващата година до 360 лева.

Също днес стана ясно, че правителството отлага увеличението на минималното възнаграждение за следващата година.