В. Каролев: Повече помощи за бедните ще има, като се намалят тези за богатите

БСП може да подпомага само на хората с по-ниски доходи, вместо да раздава пари на калпак, коментира икономистът.

25.07.2013 | 20:44
В. Каролев: Повече помощи за бедните ще има, като се намалят тези за богатите

Социалните помощи за най-бедните могат да се увеличат, като се намалят тези за богатите, коментира в ефира на Bulgaria On Air икономистът Владимир Каролев.

„Вместо да раздава пари на калпак, БСП можеше да изготви схема за подоходно подпомагане и тези с по-малко средства да получат помощ от държавата. Подобна схема може да се приложи при определянето на сметките за тока и при разпределянето на обезщетенията за отглеждане на дете”, поясни Каролев. Според него актуализацията на бюджета не е била неотложна, "но БСП трябва да изпълни предизборните си обещания". В противен случай симпатизантите на партията ще останат недоволни, коментира експертът.

„Можеше и без корекция на бюджета, ако бяха намалени разходите на вътрешното и военното министерства, а също и на администрацията”, посочи икономистът. Той допълни, че при намаляване на харчовете на администрацията с 5%, в хазната ще влязат около 400 милиона лева. Икономистът подчерта, че с „раздаване на пари, няма как да се повиши икономическият растеж”.

Каролев припомни, че още при приемането на бюджета е станало ясно, че има заложени цели, които са неизпълними.

„Редица международните експерти подчертаха, че икономическият ръст ще е в рамките на 1% и дори под тази стойност. Дянков обаче заложи 1.9% и не се вслуша в призивите за изготвяне на по-реалистичен бюджет,” отбеляза Каролев. По думите му другите спорни моменти в бюджета на бившия финансов министър са завишените цифри за очакваното потребление и износ.

Икономистът подчерта, че има потенциал за увеличаване на събираемостта на акцизи, ако бъде намалена контрабандата.