Решението на кризата е в баланса между държава и пазар, според Анатол Калецки

В „Капитализъм 4.0” икономическият редактор на Times проследява различните версии на капитализма в годините от 1810 досега.

25.07.2013 | 19:49
Решението на кризата е в баланса между държава и пазар, според Анатол Калецки

Капитализмът оцелява през годините, защото се променя и се приспособява към новите икономически условия, коментира в предаването Investbook преводачът на последната книга на Анатол Калецки-Любомир Христов.

„Обект на книгата „Капитализъм 4.0” е световната икономика. След кризата от 2007- 2009 капитализмът е изправен пред дилема. От стъпките, които предприемат водачите, като САЩ, ЕС, Великобритания и Япония, ще зависи дали ще надделее демократичният капитализъм или  авторитарният, който действа в Китай, Русия”, обясни Христов.

Той допълни, че Калецки разглежда промяната на капитализма въз основа на взаимоотношенията между държавата и пазара.  В продължение на почти 100 години, след 1810 година, съществуването на двете страни е сравнително автономно.  Следва период на доминирана на държавата над пазарите- до 70 години на XX век. След 80-те години идва периодът, в който пазарът има водеща роля във взаимоотношенията, обясни Христов. Той допълни, че опростеното интерпретиране на икономическата система и фокусирането основно върху пазарните принципи е довело до кризата от 2007-2009.

„Калецки вижда решението на последната криза в баланса между двете страни. Това не е рецепта. Няма идеален баланс и няма еднозначно решение за различните държави,” коментира преводачът.