ВЕИ са жертва на собствения си успех

Коментар на Bloomebrg.

24.07.2013 | 16:10
ВЕИ са жертва на собствения си успех

Възобновяеми енергийни източници падат в жертва на собствения си успех. Те са субсидирани, за да се развиват, за да има много инсталации за възобновяема енергия в страни като Испания. Но сега плащат за това.

Общото впечатление от индустрията е, че са били доста наказани. Правителството дава да се разбере, че има тежест, която поемат с цел облекчаване на дефицита. Но признава, че ВЕИ ще поемат част от нея, защото най-силно са допринесли за дефицита.

Трудно е да се каже дали е честно или не, но си заслужава да попитаме какви други възможности има правителството, за да се справи с дефицита?

Те могат да оставят секторът да фалира, което сигурно не е най-добрата възможност.

Могат да го покриват със средства от държавния бюджет, но е невъзможно, защото са в затруднено положение. Има опция да накарат потребителите да плащат, но няма да е политически приемливо.

Има две решения, които са най-малко болезнени за обществото.

Както винаги в подобни ситуации, не знаем подробностите. Но от това, което предлага правителството, печалбата от проектите, особено тези, строени в годините на бума, когато се надяваха на гаранции за 25 години, май значително ще им се намали печалбата. Много проекти ще трябва да се финансират тайно или да обявят банкрут.

Видяхме доста промени с обратен знак - в Чехия, България, Румъния. И сега Испания прави още една стъпка - те напълно променят правилата на играта. Други страни може да ги последват. Да се надяваме да не го правят.

Вижте видеоматериала на Bloomberg!