Иван Хиновски: Моментът за понижаване на цената на тока не е подходящ

Икономиите на всяка цена водят до декапитализация на пазара, коментира енергийният експерт.

23.07.2013 | 21:29
Иван Хиновски: Моментът за понижаване на цената на тока не е подходящ

Новият модел за образуване на цената на тока бе създаден, за да се намали натискът върху ДКЕВР в тази посока, коментира в ефира на Bulgaria On Air председателят на Българския енергиен форум Иван Хиновски.

„Всички скочиха срещу таксата за износ и в резултат тя беше намалена с 20%”, заяви енергийният експерт. По думите му при създаването на новия модел за ценообразуване е направено преразпределение на средствата от различните източници в сектора на енергетиката.

Моментът за това преразпределение и намаляване на цените за бита обаче е неподходящ, коментира Хиновски. Той се аргументира като даде за пример увеличеното производство на зелена енергия и включването й в мрежата, от една страна.

Провалените търгове на свободния пазар на електроенергия от АЕЦ „Козлодуй” заради постигнатите ниски ценови нива от началото на годината е друг проблем за сектора, подчерта Хиновски. Той допълни, че намаленото производството заради слабото потребление допълнително засилва стагнацията на пазара.

Според него водещият девиз в последно време за „икономии на всичко води до декапитализация на пазара”.

„Електроразпределителните дружества попадат в един омагьосан кръг. От една страна трябва да намалят загубите. В същото време това  може да се случи като се увеличат инвестициите. В подобна ситуация попадат и топлофикациите. Паричните потоци в тези дружества намаляват, а те трябва да увеличат инвестициите”, заяви Хиновски.

По думите му надценената възможност за продажба на въглеродни емисии формира още един от проблемите в сектора.

Той препоръча договорите с AES Гълъбово и "Контур глобал" за ТЕЦ-овете „Марица Изток” I и III да бъдат преразгледани и произвежданата от тях електроенергия да бъде извадена от скъпия енергиен микс. Друга стъпка в правилната посока, според Хиновски, е предоговаряне на условията за производство на зелена енергия и насочване на част от нея към външни пазари.