Образованието-основен приоритет в развитието на малкия и среден бизнес

Човешкият ресурс е най-голямата бомба със закъснител, коментира икономическият министър Драгомир Стойнев.

23.07.2013 | 15:16
Образованието-основен приоритет в развитието на малкия и среден бизнес

Правителството има нужда от помощта на бизнеса за развитието на малките и средните предприятия. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев на първото заседание на Консултативния съвет за развитие на малкия и средния бизнес от 3 години насам. Стойнев допълни че, очаква от бизнеса предложения как да се изпълнят мерките в националната стратегията за насърчаване на малките и средни предприятия в следващите няколко години.

По думите на Стойнев малките и средните предприятия са в тежко състояние. България е изостанала в много сфери и според министъра човешкият ресурс е най-голямата бомба със закъснител, която ни очаква.

„Работят хора в пенсионна възраст, липсват млади кадри, затова основен приоритет, по който трябва да се работи, е образованието“, отбеляза икономическият министър.

Председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев подчерта, че структурата на малките и средни предприятия е коренно различна от тази на големите и затова подходът също трябва да е различен. Той допълни, че никъде в стратегията, подготвена от правителството, не е посочена квалификация на заетите в малкия и средния бизнес. По думите на Данев не се прави анализ на ниво общини, „където драмата за разпределение на бизнеса е пълна“.

Той призова да се издаде акт на Министерски съвет всички такси, глоби, плащания, наложени на общинско ниво, да отпаднат.

„Създаването на система за междинни звена-регионални, областни и общински, трябва да бъде поставено като цел“, каза Елеонора Негулова от Национално сдружение на малкия и средния бизнес. По думите й в момента има самотна администрация на върха на пирамидата в лицето на министерството и на Агенцията за малките и средни предприятия, а на дъното е бизнеса. В този смисъл са необходими законодателни промени в тази посока.