Еврозоната излиза от рецесията (видео)

В сравнение със САЩ ръстът в Европа остава слаб, коментира главният икономист на на Berenberg Bank в Лондон Холгер Шмидинг.

22.07.2013 | 15:50
Еврозоната излиза от рецесията (видео)

Ниските лихви и агресивната финансова политика осигуриха значителен ръст на американската икономика, коментира главният икономист на на Berenberg Bank в Лондон Холгер Шмидинг пред Bloomberg Television.

„За щастие, Америка може да действа и без Европа. Що се отнася до еврозоната, рецесията очевидно приключи през второто тримесечие,“ допълва експертът.

Според данните за април и май, европейската икономика, се е подобрила през второто тримесечие, а прогнозите са, че тенденцията ще продължи и през третото. Дори има шанс Гърция да отбележи напредък в периода юли-септември. Ръстът в Европа засега остава слаб в сравнение с този в САЩ, коментира   Шмидинг.

„Данните за Гърция са обнадеждаващи. Частният сектор наема все повече хора. Износът и туризмът са секторите, които регистрират повишение на ръста през второто тримесечие.

За месец юни, приходите, които Гърция получава от чуждестранни туристи, са нараснали с 35% на годишна база. Това е добър старт и ако летният сезон остане добър, то през третото тримесечие Гърция за първи път от много години насам ще има положителен БВП“, допълва икономистът.

По думите му, въпреки проблемите, еврозоната остава привлекателна за част от страните в Източна Европа.