Кабинетът гласува актуализацията на бюджета в понеделник

Част от новия дълг ще се пази като буфер за харчовете в началото на следващата година.

20.07.2013 | 13:11
Кабинетът гласува актуализацията на бюджета в понеделник

Актуализацията на бюджета ще бъде приета в понеделник на извънредно заседание на кабинета. Това съобщи в предаването “Седмицата” на Дарик радио министърът на финансите Петър Чобанов.

След това законопроектът ще бъде внесен веднага в парламента, за да се разгледа от комисиите и да бъде приет възможно най-бързо, допълни той.

Чобанов обеща разходите, които ще финансира правителството с новия дълг, да не са непразрачни. Той поясни, че решенията няма да се взимат еднолично от него, а от Министерски съвет.

Финансовият министър допълни, че средствата ще се насочат там, където няма добро бюджетиране, и няма да се ползват за финансиране на коледни добавки за пенсионерите и социални програми. За тях той препоръчва да се търси финансиране чрез оптимизация на разходите на министерствата.

“Да се опитваме един нормален начин за финансиране да го натоварваме с толкова негативизъм не е най-доброто нещо”, коментира Петър Чобанов и допълни, че “нивото на дълг в България е достатъчно ниско, за да си позволим един допълнителен заем”. “Той така или иначе е бил предвиден в плановете на правителството, тъй като общият лимит няма да бъде надхвърлен. Не увеличаваме потенциалната задлъжнялост на икономиката за тази година. Не вземаме повече над предвиденото”, каза още той и заяви, че това няма как да се отрази на кредитния рейтинг на страната.

Петър Чобанов допълни, че за момента България няма нужда да търси официално финансиране от Международния валутен фонд. Не е на дневен ред и заемът за БДЖ от Световната банка, тъй като се търсят други възможности за финансиране на дълговете на железницата.

Новият дълг – как ще се харчи

Петър Чобанов поясни, че парите няма да бъдат изхарчени веднага. Една част от тях имат ролята на буфер и са предназначени да се избегне “пожар” в началото на следващата година, когато заради лихвените плащания разходите са по-високи.

Що се отнася до начина, по който са обявени бъдещите разходи – в перото “Резерв за непредвидени и неотложни нужди”, финансовият министър обясни, че е предпочел “да не отваряме темата министерство по министерство и да преразглеждаме разходните им тавани”.

Около 30 млн. лева ще бъдат отпуснати на военното министерство за Военномедицинска академия (ВМА), съобщи Петър Чобанов, като допълни, че това са средства за покриване на разходи заради недобро бюджетиране. Той призна, че има недофинансирани дейности на ВМА, тъй като болницата не лекува само военни, а здравното министерство е прехвърлило цялата отговорност върху военното. Затова следващата година бюджетът на болницата ще бъде увеличен, а след изготвянето на разчетите ще се знае точно с колко, обясни министър Чобанов.

Тази година военното министерство ще получи още 25 – 30 млн. лева за освобождаването на честотите за цифровизацията, тъй като разходът не е бил планиран в бюджета, въпреки че срещу България се води и наказателна процедура, поясни той. Необходимата процедура за цялостно приключване на процедурата е над 100 млн. лева.

Други 40 млн. лева ще отидат в социалното министерство и са предназначени обезщетенията за хората с увреждания. По думите на Чобанов бюджетът не е разчетен правилно и в момента наличните средства ще стигнат до края на септември.

Също до края на септември ще стигнат и парите за заплати в Селскостопанската академия, посочи финансовият министър. Той обаче изрази надежда, че академията ще успее да преструктурира бюджета си и да намери средствата, както и предишни години.

Около 5 – 6 млн. лева са предназначени за здравното министерство, тъй като бюджетът за капиталови разходи на ведомството е изчерпан, каза още финансовият министър. Други 11 млн. лева ще отидат за тютюнопроизводителите, тъй като през март беше поискано от Еврокомисията да одобри средствата за стопаните за тази година да бъдат увеличени.

Актуализацията на бюджета обаче не е свързана само с разходи. Чобанов съобщи, че очаква около 86 млн. лева приходи от търговията с емисии. Те обаче ще отидат за компенсиране намалението на “зелената” добавка в цената на тока, допълни той.

Приходната администрация – работата й се затяга

В Националната агенция за приходите (НАП) ще бъде създадена още една дирекция, която ще се занимава с вътрешнообщностните доставки, съобщи Петър Чобанов. Той обясни, че подобно звено има в Румъния и то има контролни функции, свързани с ДДС, включително и фиктивните доставки с цел точене на ДДС.

Повече информация за дирекцията ще бъде представена във вторник от заместника на Чобанов Людмила Петкова.

Работна група освен това се занимава с мерки, които да наложат нова философия на работа в данъчната администрация, за да не бъде тя обвинявана, че е в тежест на бизнеса, допълни финансовият министър. Предвижда се да се намали административната тежест като се опростят процедурите.

Изпълнителният директор на НАП Бойко Атанасов има кредит на доверие, заяви Петър Чобанов, като бе категоричен, че към момента няма да се търси промяна на върха на приходната администрация. Финансовият министър допълни, че Бойко Атанасов има много добри идеи за подобряване на събираемостта и те не минават през натиск върху бизнеса, което е изключително важно.

Що се отнася до данъците, финансовият министър потвърди, че плоският данък няма да бъде променян и няма да има нови данъци или пък ръст на налозите, не предвижда и намаляване на ДДС за лекарствата. Единственото, върху което се работи в момента, е данъкът за офшорките.

Чобанов съобщи също така, че НАП има информация са сметките на българи в офшорни зони, но тя е данъчна тайна и предстои да се вземе решение как да бъде обявена.

За данъка върху лихвите финансовият министър коментира, че още няма окончателно решение дали да бъде премахнат. Предстои да се видят приходите от него, след което ще се преценява.