Виктор Понта: Бъдещето принадлежи на икономиките със свободно мислене

Румънският премиер отбеляза в интервю за Bloomberg, че някои от най-големите световни компании вече инвестират в страната.

18.07.2013 | 19:20
Виктор Понта: Бъдещето принадлежи на икономиките със свободно мислене

Ние смело и твърдо сме ангажирани в подкрепата за проучванията на неконвенционални енергии. Това е противоречива тема в Европа, но ако наблюдаваме САЩ, смятам, че бъдещето принадлежи на икономиките със свободно мислене. Това заяви румънският премиер Виктор Понта в интервю за Bloomberg, излъчено в ефира на Bulgaria On Air.

"Има личен и пряк контакт между правителството и големите инвеститори. Успяхме да запазим стабилна и предсказуема фискална политика с плосък данък от 16%. Една от основните ни цели в бъдеще е да намалим данъчното облагане на труда. Стабилността, предсказуемостта и много добрите директни отношения с инвеститорите дадоха добри сигнали в началото на годината. Няма обаче да имаме устойчиво развитие, ако не останем твърдо ангажирани да го запазим за години напред. Тези чудеса не могат да се случат за няколко месеца", изтъкна румънският премиер.

По думите му преговорите с Европейската комисия (ЕК), Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка са едва в началната си фаза, но най-важното послание вече е било изпратено. "Румъния успешно изпълни предишното споразумение с трите институции. Има все още важни структурни реформи, които продължават, особено в енергетиката".

"Имаме нужда от две неща: споразумение, с което да докажем на инвеститорите ангажимента да не се задоволяваме с това, което сме постигнали досега, а да продължим реформите и да запазим макростабилността. Втората цел е да запазим достъп до частните финансови пазари на най-ниските възможни нива, които Румъния има от 1989 г.", отбеляза министър-председателят на Румъния.

Виктор Понта посочи, че Букурещ трябва да получи одобрението на румънския парламент и на борда на МВФ преди споразумението да влезе в сила. "Преговорите би трябвало до две седмици много да напреднат", отбеляза той.

Премиерът отбеляза, че някои от най-големите световни компании вече инвестират в страната. "Тук са Exxon, Chevron, OMV. Ако не греша, в автомобилната индустрия Румъния стана четвъртият по големина европейски производител. Две от най-големите европейски компании – Renault и Ford са тук, също и Daimler. Имаме подписан договор и ясен инвестиционен проект", посочи още той.

"Никога не съм използвал думата "икономии". Винаги говоря и вярвам в бюджетната дисциплина. Ние успяхме миналата година и ще успеем и тази в намаляването на ненужните разходи на публичната администрация и държавните компании. Същевременно успяхме да приемем инициативи главно за големите компании, но и за малките и средни предприятия. Това са мерки за създаване на работни места, повече инвестиции и за позитивна конкуренция на пазара", посочи още румънският премиер.