Любомир Дацов: Необходим е дълг от външните пазари

„Заявеният дефицит от 2% ще е два пъти по-нисък“, каза бившият зам.-министър на финансите.

17.07.2013 | 19:57
Любомир Дацов: Необходим е дълг от външните пазари

„Актуализацията на бюджета от политически гледна точка е нормално да се направи, но от икономическа - има много въпросителни“, каза в ефира на Bulgaria On Air Любомир Дацов, бивш зам.-министър на финансите при НДСВ и Тройната коалиция.

По думите му голяма част от неразплатените средства с бизнеса са заради лошо планиране на бюджета. Той обаче е категоричен, че е необходимо увеличаването на дефицита.

„В началото на годината ГЕРБ похарчи 300 млн. лева, на които никой не обръща внимание. Именно те изядоха гъвкавостта на бюджета. Ако се очакват по-ниски приходи, няма как да стане само с преразпределянето им“, каза той.
Според него заявеният дефицит от 2% ще е два пъти по-нисък – „това е по-скоро политически сигнал, че ГЕРБ не планирали бюджета добре, отколкото икономическа реакция“.

„От Министерството на финансите трябва да се върнат на пътя за въвеждането на програмното бюджетиране - единственият начин за прозрачно управление на публичните финанси. По този начин ние всички ще имаме възможност да знаем със сигурност за какво се харчат парите в държавата“, твърди Дацов.

„Бюджетът трявба да започне да набира средства за фискалния резерв,който трянва да е не 4,5 млрд. лева минимално, а да се поддържа на ниво от 6 млрд. лева.

Според него е необходимо страната да се ориентира към дълг от външните пазари, защото това ще има добър икономически ефект. „Тези пари не трябват в момента, но ще са ни необходими след две години“, допълни Дацов.

„Няма никаква драма в актуализацията на бюджета, защото заложените параметри се вместват в задължителните критерии. Дефицитът от 2% е под наложените 3% от Маастрихт. Необходима е актуализация на бюджета заради забавяните плащания към бизнеса“, каза Ивелин Желязков от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Според него не е важна сумата, която не е изплатена, а това, че въобще има такива пари и най-големият въпрос е защо се е стигнало дотам. „Плащането на бизнеса ще отпуши икономиката“, твърди Желязков.

„Социалните мерки, които бяха взети от управляващите, АИКБ ги подкрепи, но те няма да имат някакъв съществен ефект. От асоциацията казахме многократно, че увеличение на минималната работна заплата от октомври не трябва да има. Обяснението е просто - за последните две години увеличението й е от 40%, а повишението на производителността не е с 40%“, обясни той.

По темата за първите стъпки в промяна на Закона за обществените поръчки той изрази съгласие с идеите, но все пак каза, че не са в необходимата степен. „Във връзка с възможността възложителят да наема външни експерти в комисията за провеждане на поръчката, ние искаме това да стане задължително, а не по желание. Външният експерт има по ясна преценка“, поиска Желязков.