Германия може да бъде наказана от ЕС заради ВЕИ

Процедурата от Брюксел ще бъде заради нарушаване на конкуренцията с развитието на възобновяемата си енергия.

15.07.2013 | 16:56
Германия може да бъде наказана от ЕС заради ВЕИ

Германия може да бъде наказана от ЕС заради енергийната си политика, съобщи списание "Шпигел". Според изданието страната е нарушавала правилата за конкуренцията. Меркел обеща да промени закона за възобновяемата енергия, ако бъде преизбрана.

ЕК иска да започне процедура срещу Германия, защото потребителите на зелена енергия плащат такса за преминаване към възобновяеми енергийни източници. По този начин помагат на сектора да покрие разходите си, при положение, че компаниите вече са получили солидни държавни субсидии.

Брюксел възнамерява да поиска от компаниите връщане на вече платените помощи, възлизащи на милиони евро, пише изданието.

Миналата седмица европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер е оспорил съответствието на германската политика за развитие на възобновяемите енергии с правилата на конкуренцията.

Не е нормално немските производители на вятърна енергия да получават помощ, докато датските или норвежките, които доставят в Германия електричество, произведено от вятърни паркове, да не се ползват от такива помощи.
През 2011 г. след катастрофата в АЕЦ „Фукушима“ Германия реши да се откаже от ядрената енергия до 2022 г. Оттогава страната се опитва да развива ускорено възобновяемите енергии.

Целта е до 2030 г. половината от електроенергията в страната да бъде произвеждана от възобновяеми източници. Амбицията обаче излиза скъпо и вече доведе до поскъпване на електроенергията, коментира „Шпигел“.