С. Станоев: Липсва креативното мислене за иновации в България

Трябва да се въведе много по-добра система за мениджмънт в страната, твърди предприемачът.

12.07.2013 | 11:37
С. Станоев: Липсва креативното мислене за иновации в България

„България е на последно място по иновации е ЕС и това се дължи основно на липсата на креативно мислене“, каза Светлан Станоев, старши фасилитатор в Инситута за предприемачи на „Сиско” и Магистърската програма по предприемачество и финанси във ВУЗФ пред Bulgaria On Air.

По думите му един от основните проблеми за развитието на иновации в страната е именно нестандартното мислене – „то противоречи с образователната система в страната, в която децата са задължени да учат много неща наизуст, вместо да мислят“.

„Необходимо е насърчаването на поведението и мисленето още от училище. Голяма част от младите хора, а и бизнеса в страната, не са на достатъчно високо ниво от гледна точка на т. нар. емоционална интелигентност – не гледат на пазара като място, където могат осъществят своя идея“, обясни той.

Според предприемача проблем е и средата, в която виреят бъдещите предприемачи. „Необходими са общи усилия на бизнеса и държавата, за да се създаде по-добра среда, в която да се осъществяват иновации“, каза още Станоев.

„Ние виждаме повече проблеми със самото мислене, разбирането, че постоянно трябва да правиш малки крачки, за да напреднеш. Тук всеки си представя иновацията като някакво голямо откритие, а не е така“, твърди той.

По думите му в страната липсва добър мениджмънт. „Голяма част от бизнеса казва, че проблемът са парите, за да се работи за нови идеи. Закостенялото мислене – да намерим пари, пък после ще видим какво ще ги правим, трябва да се премахне. Първо са необходими идеите“, допълни предприемачът.

„В бизнеса трябва да се въведе много по-добра система за мениджмънт и за процесите, свързани с иновациите. Напредъкът ще дойде, когато започнат да се правят малки систематични стъпки и тогава ще дойде голямото откритие“, увери Станоев.