Т.Трайков: АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица 2“ може да фалират с новите цени на тока

Цената от 3,1 млрд. евро за "Южен поток" поставя съмнения за източване, твърди ексминистърът.

11.07.2013 | 09:56
Т.Трайков: АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица 2“ може да фалират с новите цени на тока

„Проектът „Южен поток“ може да е икономически изгоден за България, но засега няма такива изгледи. Основната причина е, че вече е договорен инвестиционното решение, без да са договорени транзитните такси“, каза бившият енергиен министър Трайчо Трайков в ефира на Bulgaria On Air.

 По думите му парите, които ще отидат обаче за построяването му в българската част, са много – 3,1 милиарда евро и не присъстват в технико-икономическите обосновки за проекта, направени в кабинета „Борисов“.

„Тази цена няма как да бъде обяснена и поставя големи съмнения за източване на средства, които всички ние ще плащаме. Когато аз бях министър говорехме за двойно по-ниска цена от 1,6 или 1,7 милиарда евро“, заяви той.

Все пак призна, че плащането с транзитни такси е по-добрият вариант от кредит. Въпреки това обаче „дотук не защитаваме българския интерес“, категоричен беше Трайков.

„Струва ми се, че новите управляващи искат да докарат до фалит АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица Изток 2“, както направиха с НЕК, а причината е, че не може да намаляват цената на тока и същевременно да увеличават цената на въглищата“, каза още той – „това е поредната екзотична идея на настоящия ресорен министър Драгомир Стойнев“.

По думите му все още не е ясно откъде ще дойдат парите, с които ще се покрие намалението от 5% на тока. Според него възможността за "студения резерв" е добра. “От години се мисли в тази насока, така че това е може би единствената смислена идея“, каза Трайков.

„Това намаление сега е възможно само ако се ошушкат АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица Изток 2“, обясни ексминистърът. По думите му цените трябва да се определят така, че да гарантират инвестиции в системата, а за целта Държавната агенция за енергийно и водно регулиране да се произнесе дали е възможно цените на тока да се запазят, или трябва да се увеличат.