Николай Ваньов: Икономически ръст, базиран на държавни разходи, е обречен

Сериозен систематичен риск за еврозоната биха могли да създадат проблеми в по-големите икономики от региона, коментира брокерът от „Инвестбанк”

10.07.2013 | 19:45
Николай Ваньов: Икономически ръст, базиран на държавни разходи, е обречен

  

Икономическият ръст, базиран върху държавни разходи, няма как да се задържи в дългосрочен план, коментира в предаването Investbook брокерът от „Инвесбанк” Николай Ваньов. Той посочи за пример икономиката на САЩ, където държавните стимули са факт от дълго време и „имаха ефект за подобрението на икономиката”.

„Сега обаче всички новини за съкращаване на средствата за ФЕД провокират сериозни сътресения. В също време е невъзможно държавата постоянно да подкрепя растежа. Той се генерира от частния сектор. Няма как държавният сектор да издържи на този високоразходен режим. И Гърция е типичният пример за това”, коментира Ваньов.

По думите му проблемите в периферията на еврозоната не са основания за притеснения за бъдещето на региона.

Евентуални проблеми с по-големите икономики като Франция и Италия биха създали сериозен систематичен риск за страните, използващи еврото, уточни експертът.

Той допълни, че понижението рейтинга на Италия от S&P се е приело сравнително спокойно от инвеститорите. Обяснението му е, че през последните години те станаха свидетели на поредица от понижения на рейтинги.

„Проблемите пред италианската икономика са свързани с дългосрочната перспектива, тъй като не е ясно откъде ще дойде промяната на пазара на труда и на инвестиционната средата”, подчерта Ваньов.

Брокерът очерта и проблемите пред френската икономика, позовавайки се на доклад на еврокомисаря по монетарните въпроси Оли Рен. Сред тях са постоянно увеличаващите се социални разходи и постоянно влошаващият се бизнес климат. Друг проблем е силно синдикализираната среда на пазара на труда, която нарежда френските компании на най-ниското ниво по марж на печалбите. „Подобна тенденция се отразява негативно на конкурентоспособността”, обясни Ваньов.

По думите му проблемите на страните от периферията не представляват толкова сериозна заплаха за икономиката на еврозоната. Експертът добави, че винаги около доклад на тройката кредитори доверието на инвеститорите е волатилно.

Според него Гърция е трябвало да бъде оставена да фалира. По думите му усилията на кредиторите сега би трябвало да се насочат към убеждаване на хората, че реформите в публичния сектор са необходими и неизбежни.

„Без подкрепа Гърция отново ще изпадне в политическа криза и реформите няма как да се задържат”, подчерта Ваньов.

Той допълни, че шансовете за възстановяване на Португалия са по-големи в сравнение с Гърция.