Корупцията в света се е повишила през 2013, сочи проучване

Най-корумпираната държава в света е Сиера Леоне, следвана от Либерия.

10.07.2013 | 10:20
Корупцията в света се е повишила през 2013, сочи проучване

Нивото на корупцията в глобален мащаб се е повишило през 2013 г. в сравнение с 2012 г., сочи проучване на Transparency International, проведено сред 114 хиляди души от 107 държави, предаде Bloomberg, цитиран от Bulgaria On Air.

Близо 50% от анкетираните твърдят, че в страните им тази тенденция се засилва, а 27% от тях признават, че са предлагали подкуп на служители, които са в ключови държавни институции и учреждения.

Политическите партии са най-засегнати от корупцията в половината от изследваните държави, сочи анкетата. На второ място е полицията, а на трето – съдебната власт.

Основната причина, която е накарала хората да предлагат подкупи е по-бързото извършване на работа. Този мотив посочват 40% от анкетираните. За 27% това е бил единственият начин да получат исканите услуги, а други 21% твърдят, че дават рушвет в знак на благодарност. За останалите 12% подкупът е бил възможност да получат по-евтина услуга.

Най-корумпираната държава в света е Сиера Леоне, където подкупите достигат ниво от 84%. На второ място е поставена Либерия със 75%, следвана от Йемен със 74%, а Кения и Камерун запълват челната петица.

Сред азиатските държави най-висока корупция се среща в Камбоджа – 57%. На второ място е Индия с 34%, а в Индонезия  и Тайван – около 36%. Няма данни за Китай и Мианмар, защото не са участвали в проучването.