Тодор Табаков: Необходимо е да се въведе данък офшорка

Близо сто милиона евро се очаква да влизат в държавата годишно.

10.07.2013 | 09:50
Тодор Табаков: Необходимо е да се въведе данък офшорка

„Необходимо е да се въведе данък офшорка, защото държавата има право да регулира тези парични потоци, лишаващи я от капитал“, заяви в ефира на Bulgaria On Air адвокат Тодор Табаков, член на УС на Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

Въпреки слуховете за изнесени 10 млрд. евро от България в годините след 1989 г., Табаков признава, че всъщност никой не е правил анализ колко точно се изнасят. По думите му на годишна база сумите стигат осемстотин милиона лева, които се прехвърлят легално.

„Около сто милиона евро се очаква да влязат в държавата, ако се въведе данък за паричните преводи към офшорните зони. Това ще са приходи само от преките данъци, а ако включим в сумата и парите от данъчните измами, ще станат много повече“, твърди Табаков.

Той смята, че е необходимо да се следят паричните потоци извън страната и да се облагат поръчителите на трансферите, а не самата офшорна фирма.

„Според мен всеки може да разполага с парите си, както иска, но след като си плати данъците. Тогава няма да се налага фирмите или собствениците им да се крият“, категоричен беше той.

„Парите, които вече се намират извън държавата обаче няма как да се върнат. Възможно е да се помисли за еднократен данък на вече трансферираните към офшорните зони суми“, смята Табаков.

По думите му в някои държави има строг контрол над паричните потоци, които се насочват към офшорните зони. „В Германия данъчната администрация следи всички парични потоци, а когато има трансфер към някоя фирма, намираща се в данъчния рай, веднага започват проверка, дали има извършена услуга, заради която се плаща. Ако няма, то сумата моментално бива обложена“, обясни Табаков.

Предложението за налагане на данък офшорка дойде в началото на месеца от работодателските организации. "На този етап не се ангажираме с обещание за подобен данък. Но ако бъде прието, това би било нещо много новаторско", заяви тогава финансовият министър Петър Чобанов.