Бранимир Ботев: Туризмът се нуждае от цялостна стратегия

Общата визия за развитие ще подобри реализирането на потенциала в секторa, коментира представителят на Националния борд по туризъм

09.07.2013 | 20:59
Бранимир Ботев: Туризмът се нуждае от цялостна стратегия

Бъдещото развитие на туризма зависи от изработването на цялостна стратегия за бранша, коментира в ефира на Bulgaria ON AIR Бранимир Ботев*, член на УС на Националния борд на туризма.

„България има нереализиран потенциал и подобна стратегия ще изиграе положителна роля за осъществяването му,“ категоричен е Ботев.

Липсата на стратегия оставя в сянка и по-скъпи туристически продукти. За пример експертът посочи, че българският зимен сезон е по-малко популярен в сравнение с летния, но „парите, които един зимен турист харчи, са около четири пъти повече в сравнение с разходите на един летуващ“.

Ботев определи проведената преди седмица среща между премиера Орешарски, ресорния министър Стойнев и представители на туристическия бранш като „безпрецентна“.

„За първи път се провежда подобна дискусия с такива участници и за първи път се отваря вратата индустрията да излъчи кандидат за поста заместник- минситър“, коментира Ботев.

Според него забраната за пушене на обществени места е била крачка напред в правилната посока. „Заведенията, особено малките, обаче трябва да бъдат компенсирани“, категоричен е експертът.

* Името на Бранимир Ботев е сред спряганите за бъдещ заместник-министър на туризма.