Бен ван Бюрден ще е новият изпълнителен директор на Royal Dutch Shell

От януари той оглавява отдела за рафиниране и продажби в компанията.

09.07.2013 | 18:02
Бен ван Бюрден ще е новият изпълнителен директор на Royal Dutch Shell

Бен ван Бюрден ще поеме поста на изпълнителен директор, след оттеглянето на Питър Восер в началото на следващата година, съобщиха от Royal Dutch Shell.

От януари насам Ван Бйорден е начело на отдела за рафиниране и продажби на Shell. Преди това заемаше поста на директор на химическия отдел на компанията в Лондон.

Ван Бюрден ще стане изпълнителен директор на 1 януари 2014, а Питър Восер ще напусне Shell окончателно в края на март, съобщава Bloomberg. Според някои анализатори назначението ще бъде изненада за пазарите, тъй като ван Бюрден не е познат на инвеститорите. Основното му предимство според специалистите е, че е успял да преобърне бизнеса на химическия отдел, когато той е бил заплашен от закриване. По думите на председателя на борда на директорите на Shell Йорма Олила-Бен ван Бюрден има отлични познания за индустрията и се е доказал като добър ръководител в компанията, което ще помогне за нейната конкурентоспособност и принос към вложенията на акционерите. Новият изпълнителен директор ще заеме поста, след като Питър Восер изкара 4-години начело на Shell. Под неговото ръководство компанията изпревари повечето свои конкуренти, повиши цената на акциите си с над 40% и осъществи редица печеливши придобивания и инвестиции.