Около 680 млн.лв. дефицит в енергетиката очакват експерти догодина

Основната част от този недостиг ще бъде поета от НЕК и бизнеса, смятат от Българския енергиен форум.

09.07.2013 | 16:33
Около 680 млн.лв. дефицит в енергетиката очакват експерти догодина

Около 680 млн. лв. в най-оптимистичния случай ще бъде дефицитът в енергетиката ни за следващата година. Основната част от този недостиг ще бъде поета от НЕК и от бизнеса, твърдят експертите от Българския енергиен форум.
Според тях има твърде неясноти около новия ценови модел, който  ще влезе в сила от 1 август, след като депутатите удължиха срока на настоящия регулаторен период с един месец.

За да бъде избегнат този дефицит, трябва да се повиши цената на електроенергията с 15-16 процента за бизнеса и битовите потребители.  По думите на специалистите в момента се правят експерименти с НЕК.

„Моделът, който продължава да съществува, много напомня единствен купувач. Всичко, което не може да се продаде като надбавки, отива в НЕК. И оттам се разпределя на всички потребители. Ако се намалява цената за битовите потребите, някой трябва да я плати,“ коментира енергийният експерт Георги Миков.

Според  Иван Хиновски има възможност за намаление на цената на тока, а именно да се изнася зелена електроенергия. Друг вариант е токът от скъпите централи да се изнася  за Турция.

Според Хиновски настоящите управляващите проявяват неопитност в мерките, които предприемат в енергетиката. Той прогнозира проблеми за фирмите, които сега трябва да купуват енергия на свободния пазар като поредна стъпка за либерализация на пазара.

'Липсва опит за договаряне, както и структуриращ балансиран пазар, на който те ще излезнат. Липсват опит при договориране от тяхна страна на доставките,“ коментира още Хиновски.

Експертите са убедени, че ако ресорният министър Драгомир Стойнев склони да  се увеличи изкупната цена на въглищата, каквато заявка вече направи,  това ще доведе до поскъпване на електроенергията.
В същото време от месеци синдикатите заплашват с протести, ако цената на въглищата,  години наред непроменена,  не се увеличи.