Най-рано през 2015 ще потече газ по "Южен поток" към България

Закъснението по строителството на проекта обсъдиха шефът на Газпром Алексей Милер и премиерът Пламен Орешарски.

08.07.2013 | 18:26
Най-рано през 2015 ще потече газ по

България ще ускори строителството на участъка от газопровода „Южен поток”, който минава през наша територия, стана ясно след срещата на премиера Пламен Орешарски с председателя на Управителния съвет на „Газпром” Алексей Милер.

Въпреки че отчетоха „известно закъснение” на дейностите по проекта, и Милер, и енергийният министър Драгомир Стойнев увериха, че руски газ ще стигне директно до България, без да минава през трети страни, през декември 2015 година.

Шефът на руската газова компания каза, че проектът се намира на етапа на подготовка за началото на строителство. Необходимата инвестиция от 3,1 млрд. евро ще бъде изцяло от руска страна, а България ще връща своя дял от 50% в проектната компания чрез транзитните такси при експлоатацията на тръбата.

Или България няма да финансира строителството, но за сметка на това ще се лиши от транзитни такси от експлоатацията на тръбата за 15 години. От друга страна така не поемаме никакви рискове, свързани с финансирането на „Южен поток” на територията на страната.

Алексей Милер беше категоричен, че набелязаните срокове за началото на строителството, ще бъдат спазени.
Енергийният министър Драгомир Стойнев заяви, че управляващите са уверили представителите на „Газпром”, че проектът остава стратегически за България в икономически и в социален план. Министърът подчерта, че кабинетът ще продължи да отстоява националния интерес и„Южен поток” в българския участък ще се финансира на проектен принцип, без държавни гаранции.

В строителството на наша територия ще бъдат привличани основно български компании, а управляващите виждат в „Южен поток” и възможност за намаляване на безработицата, и придобиване на опит от наши специалисти.

По план изграждането на газопровода у нас трябваше да започне в средата на лятото. Проектът обаче все още няма одобрена Оценка за въздействие върху околната среда. Тази година трябва да има и окончателен подробен устройствен план и окончателен технически проект, с които да се кандидатства за разрешение за строеж.

Междувременно граждани на Варна изпратиха отворено писмо до Милер, в което изказаха своите опасения от реализацията на проекта.