Неочакван спад на германския износ през май

Данните потвърдиха опасенията, че дълговата криза в Стария континент спира възстановяването на най-голямата европейска икономика.

08.07.2013 | 17:19
Неочакван спад на германския износ през май

Износът на Германия се е понижил неочаквано през май, показа статистиката днес. Данните потвърдиха опасенията, че дълговата криза в Стария континент възпира възстановяването на най-голямата европейска икономика.

Експортът, коригиран спрямо работните дни и сезонните промени, се е  понижил с 2,4% на месечна база. За сравнение през април германският износ се увеличи с 1,4%.

Забавянето през май се оказаха напълно неочаквани, тъй като икономистите прогнозираха ръст от 0,1 на сто. Вносът от своя страна се е покачил с 1,7%. По този начин търговският излишък на Германия през май намалява до малко над 13 млрд. евро при 18 млрд. месец по-рано.

Излишъкът по текущата сметка, който отразява всички търговски сделки, включително и в сектора на услугите, намалява с повече от 6 млрд. евро.

Последните данни за германската икономика се оказват разочароващи и притеснителни за анализаторите. По-рано този месец например стана ясно, че фабричните поръчки неочаквано са намалели през май. Междувременно прогнозите пред еврозоната, която е най-големият търговски партньор на Германия, остават негативни.