Renаult се подготвя за дългогодишна стагнация

Забавеният растеж на автомобилната индустрия на BRICS е временно явление.

08.07.2013 | 14:20
Renаult се подготвя за дългогодишна стагнация

Reanult се подготвя дългогодишна стагнация, заяви пред Bloomberg Карлос Гон, президент на Renault-Nissan, цитиран от Bulgaria On Air.

„Не искаме да ни изненадат, а и за съжаление не виждам какво би предизвикало внезапно съживяване на европейския пазар. Смятам, че през 2014 г. И 2015 г. в най-добрия случай ще имаме по-стабилен пазар в Европа. По-реалистично обаче е да видим още един спад – може би не толкова сериозен, колкото през последните няколко години“, каза той.

Автомобилната компания подписа договор за насърчаване на конкурентоспособността. „След преговори със синдикатите, помолихме служителите си да положат усилия за работното време, гъвкавостта, възможността да работят на различни обекти, с цел да се развие пазара. Те приеха, а ние поехме някои задължения“, обясни Гон.

Той призна, че само Renault не може да гарантира ръст на производството във Франция със собствени средства и затова бяха привлечени някои партньори, като Nissan. Сега Renault трябва да произведе повече от 80 хиляди коли до края на 2016 г. и да ги пренесе от Индия до Европа.

Според него забавеният растеж на BRICS (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) е само временно явление. „Ще ги има много дълго време, но са като другите икономики. От време на време има ускоряване, друг път – забавяне“, категоричен е Гон.

"В Европа се падат по 500 автомобила на 1000 души, една кола за двама, а в САЩ – 800. В Китай една кола се пада на 20 души. В краткосрочен план има забавяне, но китайците няма да приемат да имат такова ниско ниво на моторизация в сравнение с европейска страна. Същото се отнася за Русия и за Бразилия - двете са наполовина от нивото на Европа", каза още той.

„Не се тревожа от темповете на растеж на автомобилната индустрия. Те ще продължат да растат в тези страни – по-бързо или по-бавно.