Чобанов: Дефицитът може да се повиши до 2% от БВП

Финансовият министър поясни, че дори с актуализацията на бюджета, ще се впишем в Маастрихтските критерии.

07.07.2013 | 14:07
Чобанов: Дефицитът може да се повиши до 2% от БВП

При актуализацията на бюджета ще бъде спазен Маастрихтският критерий за дефицит, който е 3 на сто от БВП, коментира пред БНР министърът на финансите Петър Чобанов.

„Обсъжда се дефицитът да нарасне до 2% в края на годината при планиран 1,3% към момента. Това е около 500 млн. лв. Няма нищо драматично, няма да нарушим Маастрихтските критерии”, посочи Чобанов, цитиран от Dnes.bg.

По думите му актуализацията на бюджета е необходима, за да се стъпи на реална база за следващата година. От една страна, ще бъдат намалени очакваните приходи, а от друга – ще се предвидят допълнителни разходи за реално разплащане с бизнеса за редица непланирани в бюджета извършени дейности, коментира финансист номер едно.

Той посочи още, че настоящият бюджет не е разчетен, както трябва – „има надценяване на приходите и доказателство за това е ревизираният през март БВП в посока надолу с 1,5 млрд. лв. Това директно се отразява на приходите. Освен това има промени в данъчното законодателство, които отлагат мерки и приходи за следващата година. Липсват и буфери в бюджета”, изтъкна финансовият министър.

Чобанов допълни, че продължава оптимизацията на разходите по ведомства. От 1 юли те са били намалени с 5%, което осигурява допълнителен буфер от 66 млн. лв. Отделно се търсят допълнителни резерви по министерства.

Работи се активно и за повишаване на приходите, като мерките в тази посока са свързани с намаляване на административната тежест за бизнеса, извършването на интензивни проверки в идентифицирани рискови сектори и промяна в законодателството за предотвратяване на кражби на ДДС.

“Една от основните причини за актуализацията на бюджета е да не повтаряме провежданата от правителството на ГЕРБ политика, която беше издигнала ниския дефицит в самоцел и това доведе до потискането на редица сектори. Фискалната стабилност е важна и за нас тя остава приоритет, но не по начина, по който я разбираха предишните управляващи”, коментира Чобанов.

Той посочи, че отсъствието на дългосрочна инвестиционна политика за стимулиране на растежа в последните четири години е задълбочило проблемите, в резултат на което са загубени 400 000 работни места, а над 100 000 микропредприятия са изчезнали от пазара. С 8 млрд. лв. са свити и публичните финанси от намаляването на фискалния резерв и от емитирания в този период дълг.

„Ние можем и да не актуализираме бюджета, но ако не го направим, ще продължим тази политика и това ще стане на цената на орязване на разходи. Но не оптимизация, а директно не плащане на бизнеса или прехвърлянето на тези разходи за следващата година и задържането на ДДС – пример, който ни се демонстрира най-ярко през 2009 г., когато неразплатените плащания към бизнеса достигнаха 800 млн. лв. и когато имахме икономически спад от 7,6%”, коментира министър Чобанов.