Митото върху китайските соларни панели ще оскъпи и европейските

До 6 август 2013 продукцията от Китай в сектора ще се облага с мито от 11.8%.

06.07.2013 | 09:07
Митото върху китайските соларни панели ще оскъпи и европейските

Европейските производители на фотоволтаични панели ще повишат осезаемо цените на продукцията си заради антидъмпинговите мерки, които въведе Европейската комисия срещу вноса на китайски соларни панели. Прогнозата направи за телевизия Bulgaria On Air Слав Ландов, ръководител направление ВЕИ в една от водещите у нас фирми в сектора. Той обясни, че преди въвеждането на митата върху стоките от Китай малкото останали европейски производители са били принудени да смъкнат цените на продукцията си дори под себестойността й.

На 6 юни Европейската комисия въведе мита върху вноса на слънчеви панели от Китай. Причината – дъмпингът вреди на европейската промишленост.

Пазарът на слънчеви панели в Европейския съюз и техният внос са големи и е важно митото да не доведе до пазарни смущения.

Предвидено е ставката да се увеличава постепенно. До 6 август 2013 ще е в размер на 11,8 %, а след това 47,6 %.

Експертите определят решението на ЕК като твърде закъсняло и се опасяват, че ефектът ще е по-скоро негативен.

Засилената конкуренция от Китай през последните години принуди големите европейски производители  рязко да намалят цените на продукцията си, за да останат на пазара. Решението естествено ще се отрази върху финансовото им състояние. Част от тях се преструктурираха, други затвориха врати.

Според Слав Ландов оскъпяването на соларните панели след 6 август ще се усети и в България, а крайният продукт ще стане по-малко привлекателен за бизнеса и домакинствата, решили да ползват зелена енергия.
Разчетите показват, че произведените в Европа соларни панели са с около 10% по-скъпи от китайските. В този смисъл, ако едно семейство  тепърва реши да поставя соларна система на покрива на сградата, за да получава електричество, то ще заплати около 6 хил. евро без ДДС, а за китайска система цената ще е около 5 хил. и 500 евро.