Пирита Сорса: Трябва да се работи по развитието на износа

Нужни са нови инвестиции в частния сектор, смята икономистът.

05.07.2013 | 21:42
Пирита Сорса: Трябва да се работи по развитието на износа

„Фискалните регулации на МВФ спрямо Гърция бяха прекалено драстични. Същевременно може би трябваше да се осигури по-добър баланс между структурните реформи и фискалните регулации“, коментира специално за Bulgaria On Air Пирита Сорса, икономист и лектор на „София бизнес училище“ в НБУ.

По думите й е необходимо да се наблегне на банковия сектор. „Той трябва също да започне да работи за растежа. В момента лошите кредити са много – около 25% от всички и трябва да се положат усилия и в тази посока“, твърди икономистът.

„За да се намалят щетите от икономическата криза в частния сектор е необходимо правителствата да търсят инвеститори. Трябва да се намерят нови средства и да се създаде търсене“, каза още Сорса.

Според нея трябва да се работи много за развитие на износа, както стана в Гърция и в Кипър - „това е един начин за намиране на нови средства и за финансов растеж“.

„В Гърция обаче, бизнесът не успя бързо да създаде такива правила в посока подобряване на конкурентоспособността и да ги следва - наистина трябва да положат много усилия върху т. нар. реформи в стоковия пазар и да създадат нови възможности за инвестиции и трансфер на ресурси към нови дейности и сфери“, заключи икономистът.

Вижте повече във видеоматериала!