Китай пази данните си за производствената активност

Няма и данни за експортните поръчки, за вноса, както и за стоковите запаси.

05.07.2013 | 18:56
Китай пази данните си за производствената активност

Надеждността на китайската икономическа статистика за пореден път попадна във фокуса на вниманието на финансовия свят. Оказва се обаче, че страната не е публикувала част от данните, касаещи индекса на производствената активност, съобщи Bloomberg.

Проучването - PMI, беше публикувано в понеделник, но в него липсваха данните за част от индустриалните предприятия, например стоманодобивните. Китай е най-големият производител на този метал.

Нямаше и данни за експортните поръчки, за вноса, както и за стоковите запаси. Засега няма официално обяснение защо липсва тази информация. Според представители на властите решението да не се публикуват тези данни не е за постоянно, но не беше уточнено каква е причината за него.

Със сигурност обаче не е заради това, че данните са твърде слаби, категоричен е източникът на Bloomberg. Според него става въпрос за забавяне при самото събиране на данните. Това обяснение можеше да е убедително, ако не бяха факт въпросните проблеми с достоверността на китайската икономическа статистика.

Можем да припомним скандала с фалшивите фактури, които надуха търговския баланс. Така че има осезателно нарастване на скептицизма по отношение на статистическите доклади, което прави по-трудна точната оценка на забавянето на китайската икономика. А това е тревожен факт, защото то оказва влияние по целия свят.