Премиерът обеща на бизнеса мерки срещу нелоялния внос (видео)

Обсъждат се законодателни промени за по-добра защита на родното производство.

04.07.2013 | 16:40
Премиерът обеща на бизнеса мерки срещу нелоялния внос (видео)

Мерки срещу нелоялния внос обеща премиерът Пламен Орешарски на представители на малкия и средния бизнес от Съюз „Произведено в България”, с които се срещна в Министерския съвет, съобщи Dnes.bg.

Орешарски съобщи, че са обсъдени възможни законодателни промени, така че българският бизнес да бъде „малко по-добре защитен”, отколкото е сега.

„Приходните агенции разработват мерки в тази посока, така че силно да ограничим необявяваните вътрешнообщностни доставки, които представляват не толкова загуба на фискални приходи, колкото натиск върху местните фирми от нелоялна конкуренция, заяви премиерът.

„Изплакахме си болката на правителството”, обобщи Лукан Луканов, председател на Изпълнителното бюро на Съюз „Произведено в България”. По думите му малкият и среден бизнес е основен генератор на безработицата заради състоянието в което се намира. Представителите на Съюза одобряват актуализацията на бюджета, ако тя е средство правителството да се разплати с бизнеса.

Фирмите искат решенията на правителството и парламента впоследствие да се анализират за въздействието им, „за да не увреждат допълнително и без това тежката ситуация в малкия и среден бизнес”.

От името на хлебарите и сладкарите у нас, председателят на браншовата организация Мариана Кукушева каза, че „тяхната тема” е намаляване на ДДС на храните, за да „няма гладни в България” и да се увеличи броят на заетите.
Изпълнителният директор на Съюза Пламен Грозданов каза, че много важен въпрос, който ще реши редица проблеми, е изборът на български стоки от потребителите. По думите му такива кампании в редица европейски страни и в САЩ са дали своя ефект. Премиерът Пламен Орешарски обещал, че ще се търсят възможности да бъде подкрепена инициативата.

Димитър Маджаров от Асоциацията на месопреработвателите заяви, че за момента намират разбиране от страна на правителството и държавата за трудностите, които имат в условия на криза.

Малкият и среден бизнес е поставил пред управляващите въпроса за равнопоставеността на българския производител със стоките, внесени от единния европейски пазар и за възможностите за достъп на малките и средни предприятия до обществените поръчки. Според фирмите през следващия програмен период 2014-2020 година, България трябва да защити интересите си пред Брюксел по програмата за иновации и конкурентоспособност. Представителите на бизнеса похвалиха акцията по границите, свързана с вноса на земеделска продукция, която щяла да се усети от зеленчукопроизводителите, ако не е спорадична.