Около 10% от заложените 7.9 млрд. лева приходи от ДДС се източвали

Дупката в бюджета може да се окаже над 2 милиарда, коментира проф. Бисер Славков.

04.07.2013 | 12:49
Около 10% от заложените 7.9 млрд. лева приходи от ДДС се източвали

Актуализация на бюджета много често се налага именно заради разходната част, коментира в ефира на Bulgaria ON Air експертът в областта на финансовия контрол проф. Бисер Славков.

По неговите думи дупката в бюджета може да се окаже много по-голяма от 2 милиарда лева.

Само източването на ДДС е в рамките на 10% от заложените приходи в размер на над 7.9 милиарда лева за 2013, подчерта Славков. „Към тази сума следва да прибавим и очакваното неизпълнение в приходната част от около 1 млрд. лева и плащането по пласираните в началото на годината шестмесечни книжа за 800 милиона лева“, коментира експертът.

Той обясни, че вариантите за актуализацията на бюджета са три: повишаване на събираемостта, теглене на кредит и увеличаване на данъците. Последният вариант не е за предпочитане с оглед на продължаващата икономическа криза и ниското потребление, коментира Славков.

По думите на експерта по финансов контрол НАП би следвало да поеме инициативата по подобряване на административните процедури за намиране на преки доказателства за източване на ДДС.

„Въпросът с укриването на ДДС е доста сериозен. Тъй като с времето се натрупват все повече случаи, при които има отказ от страна на приходните органи да възстановяват ДДС“, заяви Славков. Той обясни трите случаи, при които може да бъде отказано на даден компания да й бъде възстановен данъкът.  

Първият е ако има фиктивна сделка. Тогава може просто да се проведи получателят и дали стоката е налична, обясни Славков.

При втория случай има реална сделка, но посоченият във фактурата доставчик не е реалният извършител, а доставката е изпълнена от трето лице. „Тук става въпрос за относително субективна симулация и следва да се проверят и доставчикът, и получателят.

При третия случай измамата с ДДС се извършва някъде по веригата по доставянето на стоката и „приходните органи търсят доказателства, че достачикът и получателят са били наясно за измамата“.