Делян Добрев: Промените в енергетиката са положителни, но недостатъчни

„Необходими са две министерства – за икономиката и туризма, и за енергетиката“, твърди ексминистърът.

03.07.2013 | 21:53
Делян Добрев: Промените в енергетиката са положителни, но недостатъчни

„Промените в енергетиката са в правилната посока, но не са достатъчни, коментира в ефира на Bulgaria On Air бившият ресорен министър от правителството на ГЕРБ Делян Добрев. Той уточни, че очакваното намаление на цените на тока от първи юли с 5% не е първото за тази година, защото през май отново имаше спад с почти 8 %.

„Необходими са обаче обективни причини, поради които ДКЕВР да се осъществи тази промяна, в противен случай причините са политически“, каза още Добрев.

Преди няколко дни енергийният министър Драгомир Стойнев обяви, че служебното правителство е сключило договор в размер на два милиона евро за надзор на строителството на АЕЦ „Белене“. Според Добрев обаче е малко вероятно това да е истина, защото никой не е видял този договор.

Според него обаче е необходимо министерството да се раздели на две други ведомства – едното да е за икономиката и туризма, а другото -за енергетиката.Въпреки че туризмът беше отделен от предишното МИЕТ, ситуацията сега не е по-различна, след като не е създадена отделна от министерството агенция, смята Добрев.

„Настоящото правителство е популистко и реваншистко, но в никакъв случай не е програмно или експертно, както твърдяха управляващите в началото. С постоянните обвинения към ГЕРБ се опитват да изместят фокуса от всекидневните им скандални назначения на „експерти“, които обаче не са минали през конкурс, както гласи Закона за държавния служител“, коментира ексминистърът.

Той изчисли, че простиращите, в продължение на 19 дни, са изминали почти 200 километра с шествията си всяка вечер (трасето, по което минават, е 9 км). „Те искат нови избори, но няма кой да ги чуе“, каза Добрев и призна, че е присъствал на тях само първия ден, защото е искал да бъде съпричастен към гражданите, но последвалите коментари са го отказали да участва.

Вижте повече във видеоматериала!