Големите японски производители оптимисти за първи път от 2011 (видео)

Мисията на Шинзо Абе в момента е да положи пътя към устойчивото подобрение на третата световна икономика.

01.07.2013 | 12:49
Големите японски производители оптимисти за първи път от 2011 (видео)

Големите японски производители проявяват оптимизъм за бизнеса си за първи път от септември 2011 г. насам. Това показа тримесечният индекс Tankan, следящ мнението на повече от 10 000 големи производствени компании в Япония.

Базираният на показателя доклад потвърждава доверието в мерките, предприемани от премиера Шинзо Абе, дори и след волатилността на капиталовите пазари в последно време.

Статистиката показва още, че големите компании от всички индустрии в страната възнамеряват да увеличат капиталовите си разходи с близо 5.5% през тази година, благодарение на правителствените мерки за стимулиране на инвестициите.
Като цяло японската икономика показва силни признаци на възстановяване.

Миналата седмица статистиката показа, че производството се подобрява с най-бърз темп от година и половина, продажбите на дребно се увеличават, а инфлацията в успяла да прекъсне 6-месечния си спад.

Мисията на Шинзо Абе в момента е да положи пътя към устойчивото подобрение на третата световна икономика, заздравяването на частния сектор и увеличаването на доходите на домакинствата.

Единственият лош сигнал от днешното проучване бе забавянето в напредъка при нагласите на  малките и средни компании, коментира за Bloomberg Масаюки Кичикава от Bank of America Merrill Lynch.

Целият коментар вижте от видео файла.