Обещаният 1 млрд. за бизнеса може да дойде от емитиране на ДЦК, според експерт

Проблемът на бюджета е разходната част, коментира Явор Алексиев.

27.06.2013 | 19:48
Обещаният 1 млрд. за бизнеса може да дойде от емитиране на ДЦК, според експерт

Обещаният 1 милиард лева за кредитиране на малкия и среден бизнес през Българската банка за развитие може да бъде осигурен чрез емитиране на държавни ценни книжа, коментира в ефира на Bulgaria On Air Явор Алексиев от Института за пазарна икономика. Той допълни, че проблемът със задълженията на НЕК е не по-маловажен, а там необходимите средства са значително по-малко.

„Основният въпрос е на какъв принцип ще бъдат разпределяни кредитите през ББР“, коментира Алексиев. Той припомни, че водещите проблеми на бизнеса са свързани с непредвидимата среда, бавната администрация и мудното възстановяване на икономиката. По думите му не толкова високите лихви притесняват компаниите да теглят кредити, колкото липсата на перспектива за изход от кризата.

Проблемите при изпълнението на бюджета са свързани с разходната част, коментира още Алексиев и допълни, че към април разходите се увеличават по-бързо от приходите. Спрямо година по-рано изхарчените пари от държавната хазна са с 5.9% повече, обясни експертът от ИПИ. Поради по-големите разходи и дефицитът ще е повече от очакваното, коментира Алексиев. Според него изоставането в приходната част може да бъде наваксано.

Той допълни, че при изплащането на социалните помощи е необходимо да има ясна схема, така че да могат повече пари да достигнат до по-голям брой хора.

„В противен случай просто се раздават пари на калпак. Подобно нещо видяхме и през 2009, след което се наложи ревизия на бюджета“, припомни Алексиев. Основните му притеснения са свързани с това, че правителството може да увеличи данъците в опит да компенсира недостига на пари в държавната хазна.

Според икономиста неотложните мерки, които правителството би трябвало да следва са: поддържане на фискална стабилност и осигуряване на предвидима за инвестиции среда. Той допълни, че оценката на въздействието е една необходима предпоставка за подобряване на бизнес средата.