Австрия разследва Siemens за укриване на данъци

Компанията е печелила обществени поръчки чрез подкупи и в България.

26.06.2013 | 17:05
Австрия разследва Siemens за укриване на данъци

Австрийската съдебната власт разследва Siemens AG за укриване на данъци. Обвинението е за плащане чрез фиктивни фактури на мними посредници и даване на подкупи, пише вестник Der Standart. Досега никога компанията не е била толкова дълбоко замесена в скандал с корени в Югоизточна Европа.

Разследването на властите срещу компанията е в периода между 2000 г. и 2007 г., след като се появиха слухове, че Siemens е печелила обществени поръчки чрез подкупи в страни като България, Сърбия, Хърватия и Босна и Херцеговина

През 2006 г. се развихри скандала с „черните каси“ на компанията в Германия. Немската прокуратура тогава установи, че в периода между 2000 г. и 2006 г. Siemens е платила подкупи на обща стойност около 1,3 млрд. евро, с което базираната в Мюнхен група си спечели славата на най-големия скандал в германската икономическа история.

Четирима бивши мениджъри на компанията са подозирани в даване на подкупи и в присвояване на незаконни суми пари. Според разследващите заподозрените са разпределили по между си около 50 милиона евро под формата на подкупи. Оказва се, че след като следователите са проверили под лупа счетоводните книги и паричните потоци, те са установили странни одиторски консултации. Оттам произтичат съмненията за укриване на данъци.

Прокуратурата подозира и нерегламентирани плащания за фиктивни фактури. Говорителят на компанията е отказал коментар по случая и разследването. Част от предполагаемите подкупи са взимани от "касата" на компанията-майка в Мюнхен. След това обаче пътят на паричните потоци се губи. Налични са сметки в Кипър, Лихтенщайн и Швейцария.

Сред разпитаните свидетели е и Бригите Едерер, бивш директор на Siemens Австрия. Името на Едерер беше замесено наскоро и в друг скандал с български нюанс - твърденията, че лидерът на БСП Сергей Станишев си е купил поста на президент на ПЕС чрез възлагане на обществената поръчка за новите лични карти на фирма, свързана именно с Бригите Едерер, съпруга на Ханес Свобода, председател на европейските социалисти.

До есента трябва да бъде готов и окончателният доклад на Федералната криминална полиция, въз основа който ще се реши какво обвинение ще бъде повдигнато срещу Siemens.